the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Adaptive Reuse
  4. France
  5. FUSO atelier d’architectures
  6. 2015
  7. JM0 open-space / FUSO atelier d’architectures

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

JM0 open-space / FUSO atelier d’architectures

  • 13:00 - 5 March, 2016
JM0 open-space / FUSO atelier d’architectures
JM0 open-space / FUSO atelier d’architectures , © Clement Guillaume
© Clement Guillaume

© Clement Guillaume © Clement Guillaume © Clement Guillaume © Clement Guillaume + 24

  • Architects

  • Location

    6 Rue Jean Martin, 93400 Saint-Ouen, France
  • Architect in Charge

    Jerome Balas & Daniel Garcia architectes
  • Project Team

    IPH (structural engineering+ economy), BALAS (installations engineering) , SERIAL (acoustical)
  • Area

    2250.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Client

    SCI Jean Martin
  • Surface

    1.330m² offices +920m² outdoor
  • Cost

    2.1M €
  • Program

    Transformation of a warehouse in offices
  • More Specs Less Specs
© Clement Guillaume
© Clement Guillaume

Text description provided by the architects. Located in the outskirts near Paris, the conversion of this 1800m2 former storage facility completes a long term reflection with management and users on the complete redevelopment of the premises allowing the company to welcome its subsidiaries on a site location strategically situated nearby the historic head office. 

© Clement Guillaume
© Clement Guillaume

The transformation of a warehouse in offices immediately raises the question of natural lighting and thermal comfort. We considered the size of the volume (60m x 30m x 4.3m) and the scarcity of façade openings as so many positive constraints to structure the project in two main interventions: creating closed spaces using prefabricated timber and opening two exterior patios. 

Axonometric
Axonometric

Favoring a playful and warm atmosphere, offices and meeting rooms are made of structural wooden panels. Prefabrication through digital machining of these elements enabled rapid implementation on site without the need for lifting equipment. 

© Clement Guillaume
© Clement Guillaume

Acoustically treated, they structure the space without partitioning it in order to let natural light into the depth of the volume and answer technical constraints: networks, smoke control and free cooling.

Plan
Plan

Cut from the mass of the volume of the old storage room, the patios provide controlled natural light. Blurring the frontier between outdoor and indoor spaces, they offer a framing of the sky and highlight the depth and intimacy between open office spaces.

© Clement Guillaume
© Clement Guillaume
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "JM0 open-space / FUSO atelier d’architectures " 05 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/782782/jm0-open-space-fuso-atelier-darchitectures/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Clement Guillaume

没有分区的办公室 / FUSO atelier d’architectures