Multipurpose Building / OPUS

Multipurpose Building / OPUS
Barranquilla, Colombia
  • Architects: OPUS
  • Area Area of this architecture project Area:  11220
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013
  • Photographs Photographs:  Juliana Gómez
  • Coordinator:Carlos Alberto Cano Bedoya, Cesar Augusto Rodríguez Navarro
  • Electrical Design:R.P.B. LTDA
  • Concrete Structure:Metropolis S.A.
  • Hydrosanitary Design:Juan Carlos Lagares
  • Structural Design:Peter Theran
  • Shielding Design And Grounding:IEB Specialized Engineering
  • Design Air Conditioning System:José Tobar and CIA LTDA
  • Structured Cabling:Ingeldatos LTDA
  • Design Security Systems:Seguritecnia
  • Team Universidad Del Norte:Jesus Ferro (Rector), Alma Lucia Díazgranados (Vice Chancellor), Juan Carlos Vega (main contractor), Mauricio Tinoco (Chief Designer Arquitectico), Carla Fernandez (Planning Director), Diana Quin (Architect), Ivan Arevalo (Engineer), Oscar Alvarez (Mechanical Engineer), John Watt (Electrical Engineering), Diana Mendoza (Electrical Engineering), Paola Rueda (Architect), Carlos Clavijo (Engineer)
  • Builder:University of North Concrete Structure - Metropolis S.A
  • Owner:Universidad de Norte
  • Design Opus Directors:Manuel Jaén, Carlos David Montoya Valencia, Carlos Andres Betancur, Edgar Mejía
  • Opus Design Team:Santiago Lopez Posada, Juan Sebastian Restrepo Aguirre, Lucas Serna Rhodes, Natalia Estrada, Carlos Andres Rivero Well, Mariana Quintero (Graphic Designer)
  • Team Competition:Carlos Alberto Cano Bedoya, Santiago Lopez Posada, Paula Paniagua, Carolina Rise
  • City:Barranquilla
  • Country:Colombia
More SpecsLess Specs
© Juliana Gómez
© Juliana Gómez

Text description provided by the architects. The project is a multipurpose academic building which commission was the result of a private competition held by the Universidad del Norte de Barranquilla in Colombia. This Caribbean city is located between the Atlantic Ocean and the Magdalena River. The average temperature is 28ºc and the relative humidity is of 80%; this implies a challenge for the project’s thermal efficiency and control.

© Juliana Gómez
© Juliana Gómez

The implementation of the building acknowledges and values the series of patios that conform the campus and takes the main pedestrian flows in an access patio that incorporates the existing vegetation and behaves as a public access level with collective activities for leisure and recreation that promotes the interactions of the academic community.

Floor Plan
Floor Plan

With 11.220 m2, the project has a mixed academic program that consists of an archeology museum, engineering and computer laboratories, graduate and undergraduate school classrooms, 2 auditoriums and offices. Its floors are open and flexible with a service core, technical facilities and vertical circulations. The movement of people and technical network distribution are established as systematic circuits.

© Juliana Gómez
© Juliana Gómez

The building’s double skin is a solar protection system with prefabricated lattices, supports for growing vegetation and glass panels. At the same time, this serves as a device for climatic comfort; a natural light filter that improves visual ergonomics while allowing to enjoy the landscape and achieving a considerable electricity consumption reduction in air conditioning.

Section
Section

The aesthetic expression of the project is constructed upon climatic considerations on the Caribbean architecture. By means of the constitution of the double skin we propose the conciliation of the artisanal tradition of vernacular architecture with the natural wealth and the increasing industrial activity of the port.

© Juliana Gómez
© Juliana Gómez

As an educational building, the project enhances the pedagogical labor of architecture by making visible the building’s technical systems for the learning of the students. Achievements are communicated and shown, such as the reduction of potable water in 58% by means of separation and treatment of wastewater, among others, turning the building into an open laboratory.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Dg. 5, Barranquilla, Atlántico, Colombia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Multipurpose Building / OPUS" 17 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/782191/multipurpose-building-opus> ISSN 0719-8884
© Juliana Gómez

哥伦比亚多功能双层外墙建筑 / OPUS

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.