the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. Denmark
  5. COBE
  6. 2015
  7. Frederiksvej Kindergarten / COBE

Frederiksvej Kindergarten / COBE

  • 04:00 - 9 February, 2016
Frederiksvej Kindergarten / COBE
Frederiksvej Kindergarten / COBE, © Rasmus Hjortshõj
© Rasmus Hjortshõj

© Rasmus Hjortshõj © Rasmus Hjortshõj © Adam Mørk © Adam Mørk + 21

      • Landscape Architect

        Preben Skaarup Landskab
      • Engineer

        Søren Jensen Rådgivende Ingeniør rma
      • Consultant

        Learning Spaces
      • Contact Person

        Mads Laybourn
      • More Specs Less Specs
      © Rasmus Hjortshõj
      © Rasmus Hjortshõj

      Text description provided by the architects. Frederiksvej Kindergarten was started in 2011 as a competition won by COBE in collaboration with Preben Skaarup landscape architects, Søren Jensen engineers and Learning Spaces consultants. The kindergarten is officially inaugurated by the city mayor on February 4, 2016 to mark the completion of the project.

      © Rasmus Hjortshõj
      © Rasmus Hjortshõj

      The kindergarten aims to create a small village setting for children that break away from the traditional, large scale institutional daycare environment. The small scale village atmosphere at Frederiksvej Kindergarten is achieved by dividing the building into 11 small houses joint together with different orientation. The various play programs in the kindergarten are centered around two winter gardens that resulted in these small, individualized spaces where children can establish their own play niches within the building.

      Ground Floor Plan
      Ground Floor Plan
      Section
      Section

      “We wanted to create a kindergarten in a class of its own. A place that provides the best possible settings for our children to grow up in, and promotes their learning and creativity. Children are our most valuable resource and it is important that they get a good and safe childhood. Today there is a tendency towards building bigger and bigger kindergartens. But it is important for us to create intimacy and space for the children’s small worlds in the kindergarten, where they spend a large part of their day.

      © Rasmus Hjortshõj
      © Rasmus Hjortshõj

      Diversity has been a keyword for the design, and we have created a variety of rooms, which are supporting diverse types of activities for the children in all seasons,” says Dan Stubbergaard, Founder and Creative Director of COBE.

      © Rasmus Hjortshõj
      © Rasmus Hjortshõj

      The Frederiksvej Kindergarten offers children the opportunity to establish small individualized play spaces, but at the same time a coherent and clear organization of the institution has been highly prioritized. The two atriums in each end of the building connect the different floors and group rooms. The atriums also function as central gathering points, where informal meetings between children, employees and parents can take place. A continuous simple design has been key to the concept of the building.

      © Adam Mørk
      © Adam Mørk

      “We have worked to create a simple expression as a caricature of how a child might draw a house. The roofline for example, is kept uncluttered by means of hidden drains and precise material connections, and the windows are carefully designed to look frameless – as a child would maybe draw them,” Dan Stubbergaard continues.

      © Rasmus Hjortshõj
      © Rasmus Hjortshõj

      Surrounding the main kindergarten, six additional smaller houses located in the playground area are used for storage of strollers, toys, and tools. Within the main kindergarten building, small house shaped structures are used to enclosed spaces such as kitchenettes, cradles, playrooms and baby changing facilities. All in keeping with the main concept of a small village environment.

      © Rasmus Hjortshõj
      © Rasmus Hjortshõj

      The 11 houses are slightly offset from each other to divide the program of the kindergarten. From the outside the offsets of the façades divide the kindergarten into smaller outdoor areas and play zones while allowing daylight to enter the building. Within the building, various size and types of rooms are created for the occupants as a result of the offset. The kindergarten consist of two to three floors with group rooms that have individual access to the outdoor space on each floor.

      © Adam Mørk
      © Adam Mørk

      The kindergarten is named after the street it currently located on, where apartment buildings, villas and small gardens meet. The new kindergarten adapts to the different scales of the local community and reflects the neighboring pitched roofs that range in different heights and pitches. The Frederiksvej Kindergarten was opened in May 2015 and currently accommodates 182 children aged from infant to six year-old.

      © Rasmus Hjortshõj
      © Rasmus Hjortshõj

      View the complete gallery

      Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
      About this office
      COBE
      Office
      Cite: "Frederiksvej Kindergarten / COBE" 09 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/781669/frederiksvej-kindergarten-cobe/> ISSN 0719-8884
      Read comments
      Read comments
      © Rasmus Hjortshõj

      腓特烈斯贝幼儿园,让小朋友穿梭在黑白村落间 / COBE