the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Argentina
  5. Martín Aloras
  6. 2014
  7. Boreas Building / Martín Aloras

Boreas Building / Martín Aloras

  • 17:00 - 22 February, 2016
Boreas Building / Martín Aloras
Boreas Building / Martín Aloras, © Walter Salcedo
© Walter Salcedo

© Walter Salcedo © Walter Salcedo © Walter Salcedo © Walter Salcedo + 30

© Walter Salcedo
© Walter Salcedo

Text description provided by the architects. Pichincha Neighborhood is a low-density area of Rosario, in full development and exceptionally located. This urban site is under a master plan (named after the neighborhood), which in order to preserve its heritage and urban scale restricts the maximum heights of new buildings. Asa consequence, apartment building construction is restricted and the existing buildings are started to be rented for other uses pursuant to the new regulations.

© Walter Salcedo
© Walter Salcedo

The proliferation of dining venues and nightclubs immediately changes the neighborhood appearance and gives it a particularly heterogeneous character as well as an uncertain future.

© Walter Salcedo
© Walter Salcedo

In this context, an abandoned structure on a garage in use is to be transformed into a rental apartment house with the aim of obtaining the highest revenue possible from an existing construction with a low budget investment. Having in mind the prevailing uncertainty and heterogeneity of these surroundings, we propose an ambiguous and flexible building, taking advantage of the possibilities that the open-plan of the existing structure offers.

© Walter Salcedo
© Walter Salcedo

The scheme basement-development-finishing is conformed by adding a mezzanine floor and a metallic casing, making the best use of the existing structure and taking full advantage of the space and height allowed by the zoning plan. 

Sketch
Sketch

The old building of 8.66 m x 25 m was composed of five structural modules parallel to the street.  Due to the existence of major beams there were no columns within the lot.

© Walter Salcedo
© Walter Salcedo

The central module is deconstructed and chosen to contain the vertical circulation and a court yard which organizes the area, ventilates and gives light to the units and common areas. The building comprises now two units per floor in direct relation to the central court yard. The service spaces as well as installations in each unit are strategically located allowing, by simple operations, different uses of the same space. The open-plan is originally proposed to house offices, but they can be transformed into one or two bedroom apartments adding one or two walls and a door if required by changes in the economic situation.

Section
Section

The hybrid character of the building is reflected in the façade:  Reinterpreting the building regulations, it reassembles a "box" which is deconstructed through some movements in every direction. Such movements, from inside the units, generate different interior and exterior relationships, allowing each sector to create its own particularity.

© Walter Salcedo
© Walter Salcedo

The use of the folded sheet forming the enclosure is the continuity of the new vertical metallic casing and is perforated to create an internal / external duality.

© Walter Salcedo
© Walter Salcedo

A limited variety of construction materials was used: glass, concrete and metal, all of them exposing on the facade and the common areas, in order to produce a formal material dialogue appealing to the lighting and the spatial quality as an added value to the building.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Boreas Building / Martín Aloras" 22 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/781562/boreas-building-martin-aloras/> ISSN 0719-8884
© Walter Salcedo

阿根廷Boreas大楼/ Martín Aloras