the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. United Kingdom
  5. Patel Taylor
  6. 2016
  7. Essex University Extension / Patel Taylor

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Essex University Extension / Patel Taylor

  • 02:00 - 5 February, 2016
Essex University Extension / Patel Taylor
Essex University Extension / Patel Taylor, © Edmund Sumner
© Edmund Sumner

© Edmund Sumner © Edmund Sumner © Edmund Sumner © Edmund Sumner + 28

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Text description provided by the architects. Architects Patel Taylor have completed two new buildings at the Essex University campus, a new wing to the Albert Sloman Library and the new Silberrad Student Centre. These two projects have been carefully designed and located as a continuation of the original 1960s utopian masterplan for the university by Architects Cooperative Partnership. Using high quality materials and a calm rational aesthetic, these buildings will set a new standard for student facilities across the campus.

© Tim Soar
© Tim Soar

The brief received by the architects was for a building that would complement the library and provide 24-hour student services, with integrated media and learning centres. However, Patel Taylor opted to split the purposes of the Library and Student Centre into two separate buildings, creating a landscaped space between, allowing each new building to have its own identity.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

The buildings create a natural gateway, framing the east- west axis to the northern edge of the campus. Having previously worked on the Ivor Crewe Lecture Theatre, Patel Taylor were well versed with the complexities of the campus and in tune with how the buildings should be sensitively integrated into the the existing scheme.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The new addition to the Albert Sloman Library makes very deliberate architectural references to the existing building, picking up on the dominant structure of the two storey columns and the four storeys of accommodation cantilevered above. The new wing connects to the existing Library across the 1963 core, utilising the breakout panels originally designed into the building and capitalising on the main circulation hub with its rare Paternoster lift.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Named for a prominent family active throughout the University’s 50 year history, the Silberrad Student Centre rests on a deck of stone at the edge of a lake. Three oversailing layers of horizontal trays cast from in-situ concrete create a strong sense of perspective against the rhythm of the Library columns. A syncopated rhythm of limestone piers and full height glazing echoes the irregular window patterns used extensively across the campus.

© Tim Soar
© Tim Soar

The Centre is approached primarily from the South and East. At the junction of the two key routes across the campus, a new outdoor room is created below the cantilevered second floor slab, propped up on an irregular ‘forest’ of slender columns.

Axonometric 2a
Axonometric 2a

Moving into the building, the new visitor reception leads to a three-storey atrium. A sculptural steel and oak staircase cantilevers into the space; its smooth rounded forms a contrast to the texture of the boardmarked concrete backdrop. The staircase was prefabricated in parts by Belfast shipbuilders and erected on site, becoming an integral part of the structure of the building itself.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Andrew Taylor, Director of Patel Taylor said: “The university have shown great vision and ambition for the future development of the campus and we have ensured that the library and student centre live up to these ideals. The original 60s plan placed student life at its heart and we’re now bringing this into the 21st century.”

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Professor Anthony Forster, Vice-Chancellor, University of Essex said:
“Patel Taylor have created two amazing buildings – a new library wing and students services building – that are an absolutely perfect complement to our existing iconic mid-century architecture. We couldn’t be more pleased.”

Anonometric 1a
Anonometric 1a

The Library and Student Centre are the two most recent additions to the university as it goes through a major overhaul. In the future, other services and accommodation will be upgraded to the new standard set by Patel Taylor.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Essex University Extension / Patel Taylor" 05 Feb 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/781464/essex-university-extension-patel-taylor/> ISSN 0719-8884
© Edmund Sumner

艾塞克斯大学扩建/Patel Taylor