the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. High School
  4. Peru
  5. Paulo Afonso
  6. 2015
  7. Santa Elena Secondary School / Marta Maccaglia + Paulo Afonso + Ignacio Bosch + Borja Bosch

Santa Elena Secondary School / Marta Maccaglia + Paulo Afonso + Ignacio Bosch + Borja Bosch

  • 13:00 - 3 February, 2016
  • Translated by Lorena Quintana
Santa Elena Secondary School / Marta Maccaglia + Paulo Afonso + Ignacio Bosch + Borja Bosch
Santa Elena Secondary School / Marta Maccaglia + Paulo Afonso  + Ignacio Bosch + Borja Bosch, © Marta Maccaglia
© Marta Maccaglia

© Marta Maccaglia © Marta Maccaglia © Marta Maccaglia © Marta Maccaglia + 23

  • Management and Development

  • Cooperation

    Procesadora del Sur S.A., Asociación VSP Generaciones
  • Collaboration

    Autoridades del Centro Poblado de Santa Elena, Unidad de Gestion Educativa distrital Pangoa, Municipalidad de Pangoa
  • Construction

    Ángel Javier García Paucar
  • Framing

    Elías Martínez Ramos
  • Engineering

    Manuel Cárdenas Aspajo
  • Project sponsored by

    Costa Foundation
  • Text

    Marta Anducas
  • More Specs Less Specs
© Marta Maccaglia
© Marta Maccaglia

Text description provided by the architects. The project started with research work on the communities involved, which considers strengths and weaknesses, dreams and hopes. Education is a quintessential instrument for collective growth, and in the community of Santa Elena, residents expressed willingness to rebuild its future and overcome the past starting with a school.

© Marta Maccaglia
© Marta Maccaglia

Project strategy.

The soil survey reveals a land fill in the western part of the lot. It is the eastern part which has a more solid surface, thus we propose the construction of a compact, longitudinal volume on the east side. The western, less resistant area, is intended for the schoolyard, sports court and green area.

First Floor Plan
First Floor Plan

The volume is formed by two levels. In the center, a covered double height courtyard divides the school into two sections, with separate entrances at the ends and in the center.

© Marta Maccaglia
© Marta Maccaglia

In the northern part of the building are the classrooms and student restrooms. The south side houses the entrance hall, laboratories, library / multipurpose area and administrative rooms.

© Marta Maccaglia
© Marta Maccaglia

Reinforced concrete is used for the structure and handmade clay bricks for walls, while the use of wood is limited to the roof structure and louvers on the west and east facades. The louver system favors indirect lighting, keep the space ventilated and protects the hallways from the rain. In classrooms, small louvered windows at the top of the rooms allow the escape of hot air and constant air replacement.

© Marta Maccaglia
© Marta Maccaglia

From the north access, the southern access is visible, the hallway axis goes through the volume, allowing one to appreciate the longitudinal extension of the building in an alternation of light and changes in the height of the different spaces, creating a visual tour of many contrasts.

Exploded Axonometric
Exploded Axonometric

Water use.

The volume stretches upwards in the central part, and a a sharp fall towards the north and south ends. In both edges, and above the restrooms, tanks accumulate rainwater, which is used for bathrooms and once used is purified by a trickling filter system and reused as irrigation water.

© Marta Maccaglia
© Marta Maccaglia

Conclusion.

Architecture must adapt not only to geographical, morphological or climatic conditions, but also to the cultural and social conditions of the community, accompanying the project throughout the process. The inauguration of the project is the beginning of a process of development, where the school is a meeting place for the whole community. A space that allows young and old to dream and take the path toward their desired future.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Santa Elena Secondary School / Marta Maccaglia + Paulo Afonso + Ignacio Bosch + Borja Bosch" [Escuela secundaria Santa Elena / Paulo Afonso + Marta Maccaglia + Ignacio Bosch + Borja Bosch] 03 Feb 2016. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/781446/santa-elena-secondary-school-marta-maccaglia-plus-paulo-afonso-plus-ignacio-bosch-plus-borja-bosch/> ISSN 0719-8884