Tohogakuen School of Music / Nikken Sekkei

Tohogakuen School of Music / Nikken Sekkei

© Harunori Noda© Harunori Noda© Harunori Noda© Harunori Noda+ 31

  • Architects: Nikken Sekkei
  • Area Area of this architecture project Area:  1943 Area:  1943
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014 Year:  2014
  • Photographs photographs:  Harunori NodaPhotographs:  Harunori Noda
  • Interior Works:Tomohiko Yamanashi Hatori Tatsuya,Yasuyo Sasayama,Yoshito Ishihara/NIKKEN SEKKEI
  • C&S [Civil & Structural Engineer]:T oshihiko Kouno , Yukio Koori,Mari Ida/NIKKEN SEKKEI
  • M&E [Mechanical & Electrical Engineer]:Chiharu Sakae, Kai Yamashita、Makoto Hishida , Naoko Okada,Shin Inoue / NIKKEN SEKKEI
  • Acoustics:Yoshihide Shiba,Ami Aoki/ NIKKEN SEKKEI
  • Software Development:TACHIBANA & SAKAMOTO Laboratory, Institute of Industrial Science, The University of Tokyo
  • Wind And Daylight Simulations:Marie Nakaso /(NIKKEN SEKKEI Digital Design Lab.)
  • Quantity Surveyor:NIKKEN SEKKEI
  • Main Contractor:Shimizu Corporation
  • Client:Tohogakuen School of Music
  • Design Team:Tomohiko Yamanashi , Hatori Tatsuya,Yasuyo Sasayama,Yoshito Ishihara/NIKKEN SEKKEI
  • City:Chofu
  • Country:Japan
More SpecsLess Specs
© Harunori Noda
© Harunori Noda

Text description provided by the architects. Project of a music college in a typical suburban setting of Tokyo.

Through exploration of creating an appropriate place for learning music, apart from the old one-side corridor compartment style lesson rooms, similar to a prison house, new arrangements of lesson rooms has been developed in which it’s not a typical campus style, nor dispersive location of schools.It has a look of a city observed in Quartier Latin.

© Harunori Noda
© Harunori Noda
First Floor Plan
First Floor Plan
© Harunori Noda
© Harunori Noda

There has been a demand for a more visual connection among co-musicians or surroundings rather than for an isolated space.There are necessities of eye-contact with the other participants. Occasionally,for the sake of different acoustic conditions, students tend to prefer corridors or staircases as oppose to isolated lesson rooms. Therefore it was preferable for lesson rooms and corridors to be utilized as spaces in sync for musical trainings, as well as maintaining acoustic independency. Furthermore, exploration of   opening up of the musical college “which tends to be isolated” to the surroundings, will contribute in bringing more liveliness as well as forming unity among the students.

© Harunori Noda
© Harunori Noda
Section
Section
© Harunori Noda
© Harunori Noda

The wall girder grids installed in the basement and on the second floor, will afford the acoustic independency by arranging lesson rooms discretely.It will also treat the lesson rooms and corridors equivalently by regarding the rest of the spaces as corridors. In addition, the openings at the corner of the lesson rooms contribute in creating continuous scenery unified with corridors visually as well as maintaining acoustic independency.A musical college deigned to contribute a favorable environment to the local community has been explored. Opening the ground level to the public by considering the upper and lower grid-like structures as roof and foundation is one of those efforts.

© Harunori Noda
© Harunori Noda

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Chofu, Tokyo, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Tohogakuen School of Music / Nikken Sekkei" 15 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778881/tohogakuen-school-of-music-nikken-sekkei> ISSN 0719-8884
© Harunori Noda

桐朋学园大学 / Nikken Sekkei

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.