the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. Japan
  5. Nikken Sekkei
  6. 2009
  7. Mokuzaikaikan / Nikken Sekkei

Mokuzaikaikan / Nikken Sekkei

  • 22:00 - 17 December, 2015
Mokuzaikaikan / Nikken Sekkei
Mokuzaikaikan / Nikken Sekkei, © Nacasa & Partners Inc, Harunori Noda
© Nacasa & Partners Inc, Harunori Noda

© Nacasa & Partners Inc, Harunori Noda © Nacasa & Partners Inc, Harunori Noda © Nacasa & Partners Inc, Harunori Noda © Nacasa & Partners Inc, Harunori Noda + 39

  • Architects

  • Location

    Shinkiba, Koto, Tokyo 136-0082, Japan
  • Design Consultants

    Tomohiko Yamanashi , Takeyuki Katsuya
  • Design Team

    Tomohiko Yamanashi, Takeyuki Katsuya, Yasuyo Sasayama, Yasuyoshi Miyakura, Satoshi Takeuchi/NIKKEN SEKKEI
  • Area

    1011.0 sqm
  • Project Year

    2009
  • Photographs

  • Interior Works

    Tomohiko Yamanashi Takeyuki Katsuya/NIKKEN SEKKEI
  • C&S [Civil & Structural Engineer]

    Toshihiko Kouno , Takeshi Asakawa,Seiya kimura/NIKKEN SEKKEI
  • &E [Mechanical & Electrical Engineer]

    Koji Sugihara , Koichiro Hara / NIKKEN SEKKEI
  • Prevention planner

    Shuji Moriyama / NIKKEN SEKKEI
  • Quantity Surveyor

    NIKKEN SEKKEI
  • Lighting design

    Hideto Mori(LightingM)
  • Main Contractor

    Taisei Corporation
  • Client

    Tokyo Mokuzai Tonya Kyoudou Kumiai
  • Site Area

    1,652.90㎡
  • Floor area

    934.24㎡
  • Total Floor area

    7,582.09㎡
  • Building height

    35.73m
  • More Specs Less Specs
© Nacasa & Partners Inc, Harunori Noda
© Nacasa & Partners Inc, Harunori Noda

Text description provided by the architects. This project involved the relocation of the offices of the Association of Wood Wholesalers in Tokyo. It serves as a showcase to demonstrate the possibilities of wood as an urban construction material. Engawa, or Japanese terraces, allow a natural breeze to enter while shutting out strong sunlight for a comfortable indoor environment. Lumber were integrated into the building's structure, and architectural exposed concrete was cast in cedar formwork. Since the building uses a large amount of wood, great attention was given to fire safety measures. The design focused on creating spatial continuity with the use of layering and natural light.

© Nacasa & Partners Inc, Harunori Noda
© Nacasa & Partners Inc, Harunori Noda

Space Configuration

A semi-outdoor space called engawa, existing in traditional Japanese homes, allows a natural breeze to enter the shelter while shutting out strong sunlight, achieving a comfortable indoor environment in the midst of harsh heat and humidity. From the traditional engawa, a new space configuration was realized. In this configuration, elements of an office, such as its structure, circulation system, and facilities, are reconstructed in a semi-outdoor environment. This configuration strives to connect the outdoors with the universal office, while simultaneously acting as a buffer against the harsh side of the external environment. Sets of terraces come together to make a porous skin. Deep eaves shut out direct sunlight and rain as well as offer a comfortable outdoor area where one can experience natural light, breezes, and other aspects of nature, as if living in the middle of the woods.

Section
Section

Wood Culture

There has been an architectural culture since ancient Japan, where the structure is made up of lines of beams and columns. This building aims to revive such a culture in an urbanized area in a newly developed form. In order to feel the presence and texture of wood using all five senses, 105mm x 105mm blocks of wood, a standard size distributed by the timber markets of Japan, were stacked or integrated into all parts of the building. In order for the SRC (Steel Reinforced Concrete), the structural support of this architecture, to merge with the scale of wood, the width of the plate-like pillars were kept to a minimum and the concrete was given a wooden texture by casting it in cedar frames.

© Nacasa & Partners Inc, Harunori Noda
© Nacasa & Partners Inc, Harunori Noda

Technical Method

This building utilized Numerical Control Machining (otherwise known as NC), an innovative wood cutting machine. Processing wood often relies a great deal on craftsmanship. However, the NC method achieves high accuracy and productivity and is able to create highly abstract designs. The hall on the top floor was assembled from 115mm beams of wood that were processed by NC to form a structural body that spans about 25m. A traditional Japanese technique was modified to adjoin the wooden beams along their lengths to establish one combined panel. Oak wooden plugs were inserted in between the cypress and were unified by bolts, creating a new smooth surface to wood, which is only possible with the high accuracy of the NC method.

© Nacasa & Partners Inc, Harunori Noda
© Nacasa & Partners Inc, Harunori Noda
Assembling Wood Blocks
Assembling Wood Blocks
© Nacasa & Partners Inc, Harunori Noda
© Nacasa & Partners Inc, Harunori Noda

Fire Prevention

One complication faced when using wood in architecture is fire safety. This building overrides this issue by providing adequate ceiling height to accumulate fire smoke and made use of wood in many parts of the building possible.

Section
Section

Pass Through and Overlap

There is an aspect of Japanese spatial composition that makes use of layering and preserves spatial continuity. Instead of building a wall to divide spaces, fixtures are installed to give an abstracted impression of the adjacent space. In this way, spaces flow from one into other. This building achieves this spatial richness. Rooms, walls, and the roof are dispersedly located, giving movement and flow to the scene, while a sense of the next space is subtly delivered, via the sights that pass through or the light that enters into an area.

© Nacasa & Partners Inc, Harunori Noda
© Nacasa & Partners Inc, Harunori Noda

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Mokuzaikaikan / Nikken Sekkei" 17 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778844/mokuzaikaikan-nikken-sekkei/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Nacasa & Partners Inc, Harunori Noda

东京木材会馆Mokuzaikaikan / Nikken Sekkei