Zoom image | View original size
This project involved the relocation of the offices of the Association of Wood Wholesalers in Tokyo. It serves as a showcase to demonstrate the possibilities of wood as an urban construction material. Engawa, or Japanese terraces, allow a natural breeze to enter while shutting out strong sunlight for a comfortable indoor environment. Lumber were integrated into the building's structure, and architectural exposed concrete was cast in cedar formwork. Since the building uses a large amount of wood, great attention was given to fire safety measures. The design focused on creating spatial continuity with the use of layering and natural light. Space Configuration A semi-outdoor space called engawa, existing in traditional Japanese homes, allows a natural breeze to enter the shelter while shutting out strong sunlight, achieving a comfortable indoor environment in the midst of harsh heat and humidity. From the traditional engawa, a new space configuration was realized. In this configuration, elements of an office, such as its structure, circulation system, and facilities, are reconstructed in a semi-outdoor environment. This configuration strives to connect the outdoors with the universal office, while simultaneously acting as a buffer against the harsh side of the external environment. Sets of terraces come together to make a porous skin. Deep eaves shut out direct sunlight and rain as well as offer a comfortable outdoor area where one can experience natural light, breezes, and other aspects of nature, as if living in the middle of the woods. View more View full description
Share Share