the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. France
  5. Taillandier Architectes Associés
  6. 2015
  7. Yaoitcha Residence / Taillandier Architectes Associés

Yaoitcha Residence / Taillandier Architectes Associés

  • 02:00 - 13 November, 2015
Yaoitcha Residence / Taillandier Architectes Associés
Yaoitcha Residence / Taillandier Architectes Associés, © TAA : T. Cecconi
© TAA : T. Cecconi

© TAA : T. Cecconi © TAA : T. Cecconi © TAA : T. Cecconi © TAA : T. Cecconi + 21

© TAA : T. Cecconi
© TAA : T. Cecconi

Text description provided by the architects. The project proposes six apartments in the historic heart of the city of Toulouse, on Avenue Garonnette. Two historical elements explain the particularities of the project site: the division of land in the neighbourhood into allotments, and the drying up in 1954 of the Garonnette, a previous branch of the Garonne. The project site is thus characterised by a long and narrow plot located on the floodplain of the river where the height of submersion could reach 4m.

Floor Plan
Floor Plan

In this area, the urban fabric is disparate: warehouses, individual homes, collective housing, all presenting varying construction heights and architectural aesthetics. The project aims to highlight the qualities of the site and the surroundings: a remarkable tree on its northern boundary, a pedestrian pathway along the water rill tracing the river-branch on Avenue Garonnette and the lush vegetation and gardens of the Clary hotel in front of the plot. The analysis of the surrounding constructions guided the positioning of built volumes and empty spaces inside the parcel to encourage views to these remarkable elements.

© TAA : T. Cecconi
© TAA : T. Cecconi

The plot is bordered to the south by terraced buildings, to the north by a house with its garden and to the back by an apartment building courtyard. The pedestrian and vehicle accesses are located on Avenue Garonnette, the facade on the ground floor is set back to create a sheltered space outside the entrance. The ground floor, free from any apartments, opens up under the volumes of the apartments on the upper floors and accommodates parking for vehicles and bicycles.

© TAA : T. Cecconi
© TAA : T. Cecconi

The project consists of two successive cubes implanted in the length of the parcel, each consisting of three double-exposed apartments. A central exterior staircase located in the centre gives access to the apartments.  All apartments have a private terrace opening up onto the central courtyard, and the street-side apartments have a second terrace offering an open vista over the green streetscape.

Section
Section

The street facade is cladded entirely of a metal skin of Corten steel, composed of blinds on the upper floors and solid panels on the recessed façade of the ground floor. This cladding also integrates the outdoor lighting ceiling fixtures, as well as the mailboxes and technical elements alongside the pedestrian access gates, all cladded in Corten. On the upper floor façades, the Corten skin becomes a screen composed of fixed or accordion opening louvers, creating an animated façade when open and a seamless screen surface when closed. The rear façade is composed in a similar way to the street facade whereas, on the shared boundaries, the north facade and the south façade overlooking existing buildings are cladded in solid Corten-color coated steel panels. The space of the courtyard is emphasized by a filter composed of Corten blades cut along a curved pattern. These elements fixed onto the edges of the balcony slabs preserve the privacy of the apartment terraces.

© TAA : T. Cecconi
© TAA : T. Cecconi

Using a unique material for the whole project emphasizes a clear and consistent project image in a heterogeneous surrounding context. The range of uses of Corten steel demonstrates the potential of this material, used both as façade or ceiling cladding, as perforated or solid sheets, for doors, shutters and louvers. The use of the same color coated steel sheets on the shared boundaries accentuates the unity sought after by this project.

© TAA : T. Cecconi
© TAA : T. Cecconi
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Yaoitcha Residence / Taillandier Architectes Associés" 13 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/776964/yaoitcha-residence-taillandier-architectes-associes/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments