the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. China
  5. ARCHSTUDIO
  6. Beijing Hutong House Renovation / ARCHSTUDIO

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Beijing Hutong House Renovation / ARCHSTUDIO

  • 20:00 - 14 November, 2015
Beijing Hutong House Renovation / ARCHSTUDIO
Beijing Hutong House Renovation / ARCHSTUDIO, © Xia Zhi
© Xia Zhi

© Xia Zhi © Xia Zhi © Xia Zhi © Xia Zhi + 29

© Xia Zhi
© Xia Zhi

Text description provided by the architects. The grey brick house in the Hutong of Dongcheng District, Beijing was renovated into a residence for a young couple. This brick and concrete structured building, with two floors on the ground and one floor under the ground, is left by the previous owner. The house locates at the outermost of a small Hutong, there are another 5 householders inside. Due to the limitation of the privacy of the neighbors in the Hutong, the interior of the old house is closed and dark.

© Xia Zhi
© Xia Zhi
Section
Section
© Wang Ning
© Wang Ning

The designer's purpose is to improve the interior structure based on the conditions of the old building, to reshape a bright, transparent and clean atmosphere for the interior space, and to form an interesting contrast with the exterior appearance of the old block. While facing with the complex and trivial situation, the designer uses “white” as the fundamental color, and brings the space back into a pure and abstract initial state through demolishing and extending, and creates the feeling of a flowing space by taking advantage of the changing lights and outdoor views.

© Zhang Lin Han
© Zhang Lin Han

Part of the floor slabs of the original building have been cut off, through which the stairs are turned into a light beam that gets through all interior floors. The changeful natural light which reaches direct to the basement through the skylight brings the enclosed interior space to life. The 2cm steel stair treads and 5cm perforated steel handrails make the stairs a smooth and transparent props. While walking on them, people may feel like walking in the sky. The bare brick wall on the rear side of the stairs is kept and sprayed with white paint to create micro-comparison of new and old.

© Xia Zhi
© Xia Zhi

The numerous built-in bookcases are to meet the needs of the male host who loves to collect books. The wooden grid doors of the bookcases together with the ceiling form a virtual body which embedded into the internal space. “Grids” are scattered across every interior floors, create various behavior spaces, such as tea drinking, hospitality, reading and so on. The introduction of grids filters sight, lighting and views, through which enable the interior to get rid of interference and enjoy peace and tranquility.

© Xia Zhi
© Xia Zhi

View the complete gallery

About this office
ARCHSTUDIO
Office
Cite: "Beijing Hutong House Renovation / ARCHSTUDIO" 14 Nov 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/776875/beijing-hutong-house-renovation-archstudio/> ISSN 0719-8884
© Xia Zhi

北京胡同住宅改造 / 建筑营