All
Projects
Products
Events
Competitions

UBC Bookstore / Office Of Mcfarlane Biggar Architects + Designers Inc.

UBC Bookstore / Office Of Mcfarlane Biggar Architects + Designers Inc.

© Ema Peter © Ema Peter © Ema Peter © Ema Peter + 24

Extension  · 
Vancouver, Canada
    • Project Team

      Anabella Alfonzo, Will Blair, Jessie Croll, Adam Jennings, Kevin Kong, Heather Maxwell, Hozumi Nakai, Lydia Robinson, Michael Townshend, Jing Xu
    • Architecture Lead

      Steve McFarlane
    • Supporting Principal, Interiors Lead

      Michelle Biggar
    • Project Associate

      Rob Grant
    • Project Architect

      Susanne Hunter
    More Specs Less Specs
    © Latreille-Delage
    © Latreille-Delage

    Text description provided by the architects. The newly renovated and expanded bookstore on the University of British Columbia’s (UBC) main campus is proof that simple design interventions can have grand effects. What began as an initiative to improve the store’s visibility and services went beyond these measures to transform the bookstore into a vibrant meeting place that invigorates the store and its broader surroundings and supports UBC students’ general well-being.

    © Ema Peter
    © Ema Peter

    The design team began by pushing the store’s perimeter outwards and wrapping the eroded concrete face with a high performance glass skin, that converted the bookstore’s fortress-like edifice into a luminous glass box that both uplifts the retail experience and improves campus safety by creating visual connections with the adjacent courtyard and streets.

    © Ema Peter
    © Ema Peter

    With this box, the architects were able to open the introspective interiors, and clarify the previously convoluted plan. The addition houses prime retail space for UBC merchandise, a new convenience store, a coffee shop, and a variety of flexible spaces that encourage gathering and informal exchange. The coffee shop and convenience store spill out onto a newly landscaped courtyard, further activating the campus edges. A glazed mezzanine over the coffee shop and new retail zone offers students a place to relax, hold impromptu discussions, study independently, or organize small get-togethers. Its elevated position creates optimal people-watching opportunities and adds more eyes on the street. Wanting to draw natural light from the glass box into the lower retail level, the design team cut a wide set of stairs to the basement. The poured concrete steps, with integrated wood seating, warmly invite students to explore the retail areas beyond while also offering both a casual respite spot, and convenient seating for talks and concerts.

    © Ema Peter
    © Ema Peter
    Ground Floor Plan
    Ground Floor Plan
    © Ema Peter
    © Ema Peter

    Revamping the store on all levels of detail, the design team developed new branding derived from the store’s essence: the book. They created a new logo comprised of colourful, geometric shapes that abstractly depict open books, assembled in the form of a lowercase “b”. By assigning each shape a colour that represents one of the departments in the store, the design team created a unified graphic language for the signage and wayfinding system, visibility strips, and shopping bags.

    © Ema Peter
    © Ema Peter

    To engage the community in the bookstore’s redevelopment and its 95th anniversary, the architects invited UBC’s professors, students, administrators and tourists to name their favourite books. Then, they created a window frit comprised of the first sentence of page 95 from each entry. As sunlight filters through this sea of abstract literary language, the words wash over the interiors in a play of light and shadow while also providing shading and privacy.

    © Ed White
    © Ed White

    Project gallery

    See all Show less

    Project location

    Address: The University of British Columbia, 2329 West Mall, Vancouver, BC V6T 1Z4, Canada

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "UBC Bookstore / Office Of Mcfarlane Biggar Architects + Designers Inc." 26 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/775763/ubc-bookstore-office-of-mcfarlane-biggar-architects-plus-designers/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.