the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. Switzerland
  5. Pierre-Alain Dupraz
  6. 2015
  7. Kindergarten and Crèche / Pierre-Alain Dupraz

Kindergarten and Crèche / Pierre-Alain Dupraz

  • 02:00 - 21 October, 2015
Kindergarten and Crèche / Pierre-Alain Dupraz
Kindergarten and Crèche  / Pierre-Alain Dupraz, © Thomas Jantscher
© Thomas Jantscher

© Thomas Jantscher © Thomas Jantscher © Thomas Jantscher © Thomas Jantscher + 22

  • Project Architects

    Nicola Chong, Frederico Vieira
  • Project Team

    Julian Behrens, Maxime Beljansky, Kira Graf, Paolo Marchiori, Pierre Mencacci
  • More Specs Less Specs
© Thomas Jantscher
© Thomas Jantscher

Text description provided by the architects. The new Prangins kindergarten is conceived as one big house that has been placed on a sloping site. The cruciform structure resulting from the interlocking volumes allow it to have a special relationship with the neighbouring ensemble.

© Thomas Jantscher
© Thomas Jantscher

The four volumes, which are mutually staggered by a third of each unit’s floor height and interleaved, make the building appear to be smaller and visually less obtrusive.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The six classrooms are organised in groups of two and occupy the three lower volumes. Due to its central location, the staircase is a fundamental, structuring element of the kindergarten. The ramps that accompany it provide parallel access and act as an internal entrance to the crèche.

© Thomas Jantscher
© Thomas Jantscher

The volume of the crèche, which is placed perpendicular to the first wing, marks and covers the entrance area of the kindergarten. Direct access to the upper part of the property also enables independent operation of the crèche. The crèche floor plan consists of a large (dining) room, which can be divided into several smaller units according to requirements.

© Thomas Jantscher
© Thomas Jantscher

The natural qualities of the location are highlighted by the different alignment of the large window openings, since the design paid great attention to visual relationships with respect to their placement.

© Thomas Jantscher
© Thomas Jantscher

The reinforced concrete that is visible both inside and outside, anchors the building into the topography.  

© Thomas Jantscher
© Thomas Jantscher

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kindergarten and Crèche / Pierre-Alain Dupraz" 21 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/775456/kindergarten-and-creche-pierre-alain-dupraz/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Thomas Jantscher

托幼建筑 / Pierre-Alain Dupraz

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.