the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Campanella Arquitetura
  6. 2012
  7. Casa Campanella / Campanella Arquitetura

Casa Campanella / Campanella Arquitetura

  • 13:00 - 10 October, 2015
Casa Campanella / Campanella Arquitetura
Casa Campanella / Campanella Arquitetura, © Nelson Kon
© Nelson Kon

© Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon + 25

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Text description provided by the architects. The Campanella’s house, located at Morada Garoupas condominium on the beach of Toque Toque Pequeno (Sao Sebastiao), is able to combine simplicity and comfort in spaces always very brightly lit through large glass panes. Carrying out the work with its own team of workers, Janaina and Wendel Campanella - authors of the project and owners of the house - patiently took care of the construction, which involves, for example, several floor transitions.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

If the front view of the house looks like a single block divided only vertically between a retreated ground body with white and smooth walls and an upper body that swings over the porch of access made of gray walls with plastered thick mass, by the rear view instead, the house opens into two different bodies upstairs in the shape of "L", as they disappear in glass planes that slide on the ground floor.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Internally, the broad living room atmosphere on the ground floor extends vertically in areas of double ceiling heights on one side and the other, stimulating the space. The Portuguese mosaic floor (white on internal areas and brown on the outside) alludes to the presence of the nearby beach there, as if bringing it into the house and extending it to the pool. As a counterpoint, the sun protector panel of the front facade, made with prefabricated concrete blocks, bounces off the organic nature of pebbled floor with a repetitive geometric pattern, although irregular. A pattern that remarks the cubic geometry of the own volume of the house.

© Nelson Kon
© Nelson Kon
Floor Plan
Floor Plan
© Nelson Kon
© Nelson Kon

At the back wall an exuberant vegetation closes the ground with a kind of green sheet, which extends on the grass floor planted there.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

View the complete gallery

About this office
Cite: "Casa Campanella / Campanella Arquitetura" 10 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/775035/casa-campanella-campanella-arquitetura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.