the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. Belgium
  5. Atelier Vens Vanbelle
  6. 2015
  7. Notariaat 2.0 - Continuous Landscape / Atelier Vens Vanbelle

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Notariaat 2.0 - Continuous Landscape / Atelier Vens Vanbelle

  • 03:00 - 7 October, 2015
Notariaat 2.0 - Continuous Landscape / Atelier Vens Vanbelle
Notariaat 2.0 - Continuous Landscape / Atelier Vens Vanbelle, © Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

© Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde + 15

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Text description provided by the architects. The original notary, which interacts with its surroundings in a very specific way, was put into use only five years ago. Thus it was a mental struggle to respond to the request for an extension. Well conceived design does not tolerate continuation or copy, so a radically different approach was needed.

After Floor Plan
After Floor Plan

On a six-month period an abstract mirror box on a black base rose along the street. A transparent passageway between these two volumes replaces the former entrance of the building.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The extension is not only physically, but also visually connected with the existing notary. By hemming the windows with a white line, just as in the original notary, the idea of ​​connection is created within a predominantly contrasting concept.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The simple and repetitive nature of the wooden construction in Oregon Pine contrasts with the solid brick main volume. But the powerful reflective facade surpasses all these thoughtful touches.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The refined details are needed to let the volume radiate tranquility and to blend into the surrounding landscape. The mirrored volume continues the surrounding reality of trees and slopes.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The slight swarm in the stainless steel cladding makes the design disappear into nothing, like a fluid. This alienating effect also ensures that the expression of the original building will remain.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Notariaat 2.0 - Continuous Landscape / Atelier Vens Vanbelle" 07 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774720/notariaat-continuous-landscape-atelier-vens-vanbelle/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments