the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Day Care
  4. Belgium
  5. WE-S architecten
  6. 2009
  7. Daycare Centre / WE-S architecten

Daycare Centre / WE-S architecten

  • 05:00 - 6 October, 2015
Daycare Centre / WE-S architecten
Daycare Centre / WE-S architecten, © Filip Dujardin
© Filip Dujardin

© Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin + 18

Text description provided by the architects. Six years ago, the city council of Kasterlee, a village at the outskirts of Antwerp, organized a competition to design a daycare centre for 120 children. WE-S architects came out on top.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Their design focuses on an absolute preservation of the existing trees and an orientation that guarantees a sufficient amount of daylight entering the daycare centre. It also offers broad views towards the southern playground.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

This results in a compact volume that contains the administrative, technical and quiet spaces. In between this volume and the playground sits a transition zone, a transparent ‘outer room’. Two diagonal sightlines visually connect the street to the playground in the back by crossing the compact volume.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

These peepholes nestle the building in its surrounding context. A wooden fence at the west side of the building creates a private, enclosed playground. After opening hours of the daycare centre, the fence closes towards the building, making the playground publically accessible.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
Floor Plan
Floor Plan
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

As such, the building presents itself as a modest protagonist within a green environment that is mainly dominated by giant, fairylike trees.  

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
WE-S architecten
Office
Cite: "Daycare Centre / WE-S architecten" 06 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774671/daycare-centre-we-s-architecten/> ISSN 0719-8884