the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museums & Exhibit
  4. Germany
  5. Guerra De Rossa Arquitectos
  6. 2015
  7. Bauhaus Museum Finalist Acts as a Gate Between City and Park

Bauhaus Museum Finalist Acts as a Gate Between City and Park

  • 08:00 - 27 September, 2015
  • by
Bauhaus Museum Finalist Acts as a Gate Between City and Park
Bauhaus Museum Finalist Acts as a Gate Between City and Park, Building Facade Exterior Rendered View. Image Courtesy of Guerra De Rossa Arquitectos + Pedro Livni Arquitecto
Building Facade Exterior Rendered View. Image Courtesy of Guerra De Rossa Arquitectos + Pedro Livni Arquitecto

Replicating the corner of Friedrichstrabe and Kavalierstrabe, Guerra De Rossa Arquitectos and Pedro Livni Arquitecto's entry for the Dessau Bauhaus Museum is organized as an L, suspended above ground to create a passage and meeting space in the park in which it’s situated. The monolithic volume, built in reinforced concrete, acts as a single gesture, emphasizing its weight. Read more about this entry after the break.

Interior Rendered View. Image Courtesy of Guerra De Rossa Arquitectos + Pedro Livni Arquitecto
Interior Rendered View. Image Courtesy of Guerra De Rossa Arquitectos + Pedro Livni Arquitecto

Through the use of moving exhibit walls, the programmatic spaces become flexible. The administrative spaces can be organized as either compartmentalized, conventional offices or large, open-concept office landscapes. Similarly, the event and workshop areas can be unified to form a large entrance hall for the realization of community events and exhibition spaces. The location on the ground floor also allows them to relate to the park outside, contrasting the formality of the rooms on the upper floor of the museum.

Courtyard Exterior Rendered View. Image Courtesy of Guerra De Rossa Arquitectos + Pedro Livni Arquitecto
Courtyard Exterior Rendered View. Image Courtesy of Guerra De Rossa Arquitectos + Pedro Livni Arquitecto
Building Facade Exterior Rendered View. Image Courtesy of Guerra De Rossa Arquitectos + Pedro Livni Arquitecto
Building Facade Exterior Rendered View. Image Courtesy of Guerra De Rossa Arquitectos + Pedro Livni Arquitecto

The Dessau City Park in which the museum sits, exists as a plain surrounded by tall trees, organized into sets to provide shade. This facilitates panoramic and fluid pedestrian activity, with traffic controlled by existing paths. The proposal preserves these conditions, while adding to them, producing an inner courtyard where pedestrians can interact. The design also incorporates the planting of more trees along the yard and west access in addition to attracting attention with seasonal colours.

Physical Model. Image Courtesy of Guerra De Rossa Arquitectos + Pedro Livni Arquitecto
Physical Model. Image Courtesy of Guerra De Rossa Arquitectos + Pedro Livni Arquitecto

Though not selected as the winning design, this proposal reached the second stage of the competition as one of its finalists. See more entries, including the winning design here.

  • Architects

  • Architect in Charge

    Fernando De Rossa, Pedro Livni
  • Design Team

    Federico Lapeyre, Claudia Curbelo, Angie Rodriguez, Juan Pablo López, Felipe Juanicó, Arq. Christian Kutscher, Arq. Alicia Martínez, Alejandro Ortega
  • Landscape Architects

    Paula Ignacia Aguirre Brautigam
  • Civil Engineers

    Magnone Pollio
  • Thermal Conditioning

    Luis Lagomarsino
  • Lighting Consultant

    Ricardo Hofstadter
  • Cost Consultant

    BFM Architekten Berlin
  • Curator

    Clauida Nahson, Morris & Eva Feal (The Jewish Museum NY)
  • Laboratory Chief

    Ma. Del Pilar Alliende (Chilean Museum of Pre-Columbian Art, Anthropology)
  • Project Year

    2015

View the complete gallery

Cite: Eric Oh. "Bauhaus Museum Finalist Acts as a Gate Between City and Park" 27 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774279/bauhaus-museum-finalist-acts-as-a-gate-between-city-and-park/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments