We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Valencia University Language Center / ARKÍTERA SLP

Valencia University Language Center / ARKÍTERA SLP
© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio
Valencia, Spain
  • Architects: ARKÍTERA SLP
  • Area Area of this architecture project Area:  3885
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013
  • Photographs Photographs:  Mariela Apollonio
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Gradhermetic

© Mariela Apollonio© Mariela Apollonio© Mariela Apollonio© Mariela Apollonio+ 21

  • Collaborators:Néstor Marco Montañana, Mireia Perepérez Espí, Enrique Marín González
  • Architects In Charge:Carlos Sánchez Hernández, Salvador Lara Ortega
  • City:Valencia
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

Text description provided by the architects. This language centre lies on the southern edge of the campus of the University of Valencia at its junction with the consolidated city. Its volume consists of two bodies formed with rectangular prisms, separated by a connecting corridor. Structures of similar size and arranged in parallel, they are voluntarily contrasted with each other, to be phased out in plan and elevation and covered with contrasting materials: wood and steel

Floor Plan
Floor Plan

The west block houses the classrooms and open meeting spaces called “Aulas-jardín”. To protect it from the harsh afternoon sunlight, this lens is wrapped in an insulating and non-putrefiable frame of slats made of Canadian Red Cedar, with orthogonal lines organized with practicable wood pieces in classrooms and fixed lattice in open spaces to modulate light dispersion and adjusted to the functionality of every space.

© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

By contrast, the eastern block houses service spaces and vertical connections. This is a tight block whose shell has been implemented through a veil of microperforated galvanized steel forced at maximum curvature to simulate a textile flaming wind. This solution willfully violates the rationality of the sheet metal, getting the input of a light filtered with a surprising texture and shine full of shades of chiaroscuro, throughout the day.

Detail
Detail

The innovative academic proposal is considered to be a modern language school; as a place to exchange experiences, rather than just learning a language. Thus, the building is lightened by separating the classrooms that are constructed as hubs within the overall block, leaving friendly spaces for the meeting to be gardened on its facade, creating a green curtain where the direction of the slats is rotated so visually it appears from the outside as a "Tetris" game, playing between classrooms and gardens.

© Mariela Apollonio
© Mariela Apollonio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Valencia, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Valencia University Language Center / ARKÍTERA SLP" 25 Sep 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/774062/language-centre-of-valencian-university-arkitera-slp> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.