the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. France
  5. Auer Weber
  6. 2015
  7. University Centre "des Quais" / Auer Weber

University Centre "des Quais" / Auer Weber

  • 04:00 - 22 August, 2015
University Centre "des Quais" / Auer Weber
University Centre "des Quais" / Auer Weber, © Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti

© Aldo Amoretti © Aldo Amoretti © Aldo Amoretti © Aldo Amoretti + 24

  • Architects

  • Location

    69007 Lyon, France
  • Project Manager

    Philipp Auer; Yvonne Meschederu and Eric Frisch
  • Project Team

    Christina Hahn, Peter Hofmann, Daniela Hohenhorst, Martin Klemp, Anne Krins, Christian Richardt, Bertram Wruck
  • Area

    23485.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Associate Architects

    Arodie Damian Architectures, Lyon, France / Christophe Damian, Blandine Rougon-Sarlin Vincent Floquet (project manager); Florian Mignot
  • Structural Engineering and Technical Installation

    Grontmij Sechaud Bossuyt, Saint Priest, France
  • Energy Concept

    Tribu, Lyon, France
  • Cost Calculation

    Cholley Ingénierie, Villeurbanne, France
  • Acoustical constultant

    Acouphen, Pusignan, France
  • Kitchen Planning

    BETR, Vénissieux, France
  • Guidance System

    Altitudes Développement, Lyon ; Sébastien Pradel Designer, Bron, France
  • Human Factors Engineering

    Essor Consultants, Lyon, France
  • Landscape Architect

    Atelier Fontaine, Metz-Tessy / Annecy, France
  • Client

    Rectorat de l'académie de Lyon
  • Cost

    18,03 Mio. GBP (25,5 M €)
  • More Specs Less Specs
© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti

Text description provided by the architects. The "Pôle universitaire des Quais" is located in the university district on the eastern bank of the river Rhône in the 7th arrondissement of Lyon and comprises of five institutions:

© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti

The Institute of Technology (IUT) for around 900 students; The Department for Research and Higher Education (PRES); A canteen with a capacity of approximately 1,900 meals; A dormitory compromising of 200 beds; The International House of Languages and Cultures (architects : Thierry Van de Wyngaert and Véronique Feigel).

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The structure of the building and massing within the block provides for a clear separation between the different areas of the IUT and PRES (client: University Construction Office) as well as the student accommodation and canteen (client: CROUS).

© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti

The individual components are encompassed in a compact ring around a spacious landscaped courtyard, which portrays a representative and quiet building block edge to the outside of the cityscape. The courtyard with its tiered patio areas functions as an open "Forum" promoting communication between the individual institutions.

Section
Section

The outer compactness of the new university building is supported by closely knit concrete façade pilasters. This appears as a subtly structured volume to integrate the project into its surroundings with respect to color and materiality.  The characteristics of this building are defined by the homogeneity of the light concrete, the use of a limited amount of different materials, and neglecting the building elements such as; windowsills and venetian blinds. 

© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti

The uniform block structure at the main entrance is deliberately broken, as the autonomous block of the PRES significantly protrudes in plan and height. A gem-like exterior layer of adjustable vertical glass panels are used in the building ring-seemingly without touching it- thus contributing to its function and location opposite the existing University Construction Office. 

© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti

The ground floor and the first floor are reserved for the entrance hall, the dinning hall and the classrooms. In the standard floors are offices, conference rooms and student apartments. The auditorium is embedded low in the centre of the block creating space for a large terrace above, which is linked via seating steps through the courtyard. The rich greenery of the patio creates an oasis within the compact urban structure that makes the "Pôle universitaire des Quais" a significant part of the urban university life.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "University Centre "des Quais" / Auer Weber" 22 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/772150/university-centre-des-quais-auer-weber/> ISSN 0719-8884
© Aldo Amoretti

校园中心“码头” / Auer Weber

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.