We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Writers' Cottage 2 / JVA

Writers' Cottage 2 / JVA

© Jonas Adolfsen © Jonas Adolfsen © Jonas Adolfsen © Jonas Adolfsen + 17

  • Architects: JVA
  • Area Area of this architecture project Area:  15
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014
  • Photographs Photographs:  Jonas Adolfsen
  • Contractor:Gunnar Johansson AS
  • Primary Architects:Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Martin Blum-Jansen
  • City:Oslo
  • Country:Norway
More SpecsLess Specs
© Jonas Adolfsen
© Jonas Adolfsen

Text description provided by the architects. This small annex is located in the garden of two professionals in a residential area on the outskirts of the city. The clients wanted a place that would give them space and quiet to focus on their writing and work. At the same time they wanted a view that could somehow remind them of their native West-Norwegian landscapes, this in spite of the site’s location only offering views towards a parking lot and a train station. Their intention was that the project would work as an alternative to a cottage in the countryside.

© Jonas Adolfsen
© Jonas Adolfsen

The project was located at the edge of a north-facing slope towards the station, with dense shrubs and weeds below and on either side. To maximize the view, the entire north facing façade consists of glass, providing ample natural light for the workspace inside. In order to not obstruct the view, the desk is made completely out of glass. All of this makes the space seem lifted above the surrounding landscape.

© Jonas Adolfsen
© Jonas Adolfsen
Floor Plan
Floor Plan
© Jonas Adolfsen
© Jonas Adolfsen

The project rises in height towards the south, in order to reach above the neighbor’s hedge and allow direct sunlight to flow in to the interior. The plan is also made narrower towards the south, to avoid too much sunlight that could disturb the workplace, as well as providing privacy from the garden and the surrounding houses. The overall shape of the building is a result of the transition from the more horizontal north elevation to the vertical south elevation.

© Jonas Adolfsen
© Jonas Adolfsen

Further requests from the clients included a space for relaxation and a reading chair.  The space for relaxation is located on a mezzanine, reached by a stair cum bookshelf. The mezzanine is covered with a mattress lined with long haired sheepskins. The reading chair is also lined with sheepskin, and was made as a small nook in the main interior space. The reading chair also has its own little window to allow for a view of the garden as well providing natural light for reading. Both the mezzanine and chair appear as distinct volumes, protruding from the main shape of the building.

© Jonas Adolfsen
© Jonas Adolfsen

The interior is kept deliberately in dark, natural colors and materials to contrast the large glass surfaces. The walls are painted with a single coat of dark brown stain to allow the structure of the wood shine through, and the floor is carpeted with a sisal carpet. The outside is painted black with a high-gloss paint that maintains a reflective quality over time, normally used on wooden boats.

© Jonas Adolfsen
© Jonas Adolfsen

Note: This project was originally published in august 19, 2015

© Jonas Adolfsen
© Jonas Adolfsen

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Writers' Cottage 2 / JVA" 26 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/772043/writers-cottage-2-jva> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Jonas Adolfsen

作家平房2 / JVA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.