the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Rocco Arquitetos
  6. 2013
  7. Sagarana House / Rocco Arquitetos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Sagarana House / Rocco Arquitetos

  • 15:00 - 10 August, 2015
Sagarana House / Rocco Arquitetos
Sagarana House / Rocco Arquitetos, © Ana Mello
© Ana Mello

© Ana Mello © Ana Mello © Ana Mello © Ana Mello + 16

  • Collaborators

    Renata Pedrozo, Simone Ferreira
  • Buiding Company

    Construtora Ciampolini Rocco
  • Building Cordenation

    Giancarlo Rocco
  • Engeneer

    Jairo Correa Junior
  • Landscaping

    Teodoro Marques da Costa
  • More Specs Less Specs
© Ana Mello
© Ana Mello

Text description provided by the architects. This project is a renovation of a 1940's house in the city of São Paulo.

The client, a single woman, wanted a more free an fluid space, so almost all of the first floor internal walls were removed. In order to do so, without having to include any sort of beam (iron or concrete) under the slab, a suspended beam was installed on top of the second floor (under the roof). It was attached to a built in rod. So, part of the first floor structure was held by this hidden beam.

© Ana Mello
© Ana Mello

That also allowed to create a huge aperture on the back facade that permitted to increase the integration between inside and outside very nicely.  Sliding doors, that hide on one side, raises the effect. The old kitchen was incorporated into the living area, so a new one was built on the side yard, it was covered by a glass roof with a wood slatted screening.

Floor Plan
Floor Plan

On the second floor, an exposed concrete "box" with the same slatted screening technique is an extension to the master bathroom and closet that rooms also a bathtub. 

© Ana Mello
© Ana Mello

View the complete gallery

About this office
Rocco Arquitetos
Office
Cite: "Sagarana House / Rocco Arquitetos" 10 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/771500/sagarana-house-rocco-arquitetos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments