the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Architecture
  4. India
  5. Sourabh Gupta
  6. 2013
  7. Yogananda Library / Sourabh Gupta

Yogananda Library / Sourabh Gupta

  • 20:00 - 20 July, 2015
Yogananda Library / Sourabh Gupta
Yogananda Library / Sourabh Gupta, © Andre J Fanthome
© Andre J Fanthome

© Mridu © Andre J Fanthome © Andre J Fanthome © Mridu + 15

  • Design Team

    Sanjay Rawat, Bhoomika Singhal, Sanjay Bisht
  • Structural

    Roark Engineers Consulting
  • Electrical

    Archohm Consults
  • Plumbing

    Techno Engineering Consultants
  • More Specs Less Specs
© Andre J Fanthome
© Andre J Fanthome

'To rebel with a cause’; The big blank concrete central library- the Yogananda library of the Shoolini University in Solan, overlooks a beautiful green valley. Sitting in the landscape as an impassive built piece, peacefully positioned, the building stands out reflecting the nature of its function and physically manifests the philosophy of this biotechnology campus.

© Andre J Fanthome
© Andre J Fanthome

Conceptually, this four-floor structure is an intense interconnected volume of voids and solids, connecting the entire building as a large functional plate. It starts as a narrow strip of an extroverted, yet shaded space on the lower two floors. These are research cells and discussion areas of senior students and faculty. 

Section 1
Section 1

The upper two floors are made deeper as the contours recede and the front remains aligned. This allows a large central courtyard that pours uniform indirect light into all the parts of the built floors. The courtyards connect playfully in voids and volumes as they broaden up to the terrace to become a natural container of light. This unrestricted light but controlled temperature and views bring the required climatic control within the building. 

© Mridu
© Mridu

Functionally, the library books stack up on the periphery, with a row of reading bays forming an inner ring with a center, being a bright green inspiring space. This physical introversion and philosophical introspection in a study environment brings in a sense of silence, creating a sacred space for knowledge and learning in an educational campus.

Section 2
Section 2

The terrace is a lush green extension of the central courtyard. One could bring books away from the confines of a traditional library stack and read on the refreshing grass, sun bathing on these winter foothills. The greens keep the latent temperatures of the structure in check to add to comfort within.

© Mridu
© Mridu

The green roofs bring in a level of drama, as one ascends through these large steps. One could casually climb the spacious stairs and use the steps to surf for books. Seating on steps, lighting from top onto the books and the strong directional volume thus created aids in pulling people and uplifts them, literally. The circulation space is thus reinterpreted as a bright yellow, clean white and raw grey contrast. They work well against each other to give this reinvented route, a refreshing look and feel. 

© Andre J Fanthome
© Andre J Fanthome

Last, but not least, the fair faced concrete facade is a two-face phenomenon. The inner face of concrete bears the load of the entire shelving system of the library and it's books. The concrete wall is supported by seemingly intersecting concrete columns; an interpretation of the most fundamental element of biotechnology and reflection of the university's logo. The clean facade of concrete and recessed glass brings out the fundamental function of the building. 

© Andre J Fanthome
© Andre J Fanthome

The spatial superstructure and the exclusivity of the elevation, elevates the role of the library on the campus and evaluates the campus for it’s international sensibility. It gives the university an apt image, an ideal icon.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Yogananda Library / Sourabh Gupta" 20 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/770435/yogananda-library-sourabh-gupta/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Andre J Fanthome

Yogananda图书馆 / Sourabh Gupta