Zoom image | View original size
'To rebel with a cause’; The big blank concrete central library- the Yogananda library of the Shoolini University in Solan, overlooks a beautiful green valley. Sitting in the landscape as an impassive built piece, peacefully positioned, the building stands out reflecting the nature of its function and physically manifests the philosophy of this biotechnology campus. Conceptually, this four-floor structure is an intense interconnected volume of voids and solids, connecting the entire building as a large functional plate. It starts as a narrow strip of an extroverted, yet shaded space on the lower two floors. These are research cells and discussion areas of senior students and faculty.  The upper two floors are made deeper as the contours recede and the front remains aligned. This allows a large central courtyard that pours uniform indirect light into all the parts of the built floors. The courtyards connect playfully in voids and volumes as they broaden up to the terrace to become a natural container of light. This unrestricted light but controlled temperature and views bring the required climatic control within the building.  View more View full description
Share Share