the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. Singapore
  5. Ministry of Design
  6. 2014
  7. 100PP Office Building / Ministry of Design

100PP Office Building / Ministry of Design

  • 20:00 - 27 June, 2015
100PP Office Building / Ministry of Design
100PP Office Building / Ministry of Design, Courtesy of Ministry of Design
Courtesy of Ministry of Design

Courtesy of Ministry of Design Courtesy of Ministry of Design Courtesy of Ministry of Design Courtesy of Ministry of Design + 19

  • Architects

  • Location

    100 Pasir Panjang Road, Singapore 118518
  • Design Team

    Ministry of Design: Colin Seah, David Tan, Jeremiah Abueva, Zsombor Baktay, Don Castaneda, Charissa Ho, Norberto Olegario, Ruth Chong, Arnel Anoneuvo
  • Area

    12600.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Submissions Architect

    AC Consortium Pte Ltd
  • Contractor

    CES Building and Construction Pte Ltd
  • C&S

    Engineers Partnership LLP
  • M&E

    HPX Consulting Engineers
  • Quantity Surveyor

    Davis Langdon & Seah
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Ministry of Design
Courtesy of Ministry of Design

Text description provided by the architects. OPENING QUESTION

How can the generic office building typology be transformed to create a more distinctive building?

Courtesy of Ministry of Design
Courtesy of Ministry of Design

CLIENT’S BRIEF

MOD was commissioned by CEL Development to strategise, brand and design a creative epicenter for the emerging black collar creative class, in the more gritty side of Singapore. In recent years, design firms have been migrating out of the CBD areas in waves, gravitating towards more affordable light industrial or warehouse districts, with larger floor plates and higher ceilings.

Courtesy of Ministry of Design
Courtesy of Ministry of Design

MOD’S DESIGN APPROACH

Ministry of Design's design for such a commercial building capitalizes on these key traits and also introduces a number of key architectural gestures. These gestures aim to redefine the nature of such commercial buildings and also to provide an experience that adds a substantial premium to the development.

Section
Section

Firstly, to exploit the sea-fronting context of the site, we have introduced a series of “stepped” balconies across the different floor levels. These allow the building to appear to be shifting away from the busy elevated highway fronting the building. Secondly, we have also shifted the building laterally to create a sense that it comprises a series of dynamic blocks stacked one above the other rather then a static singular block. This allows the building to create a unique profile against the skyline.

Courtesy of Ministry of Design
Courtesy of Ministry of Design

Thirdly, the facade of the building comprises a number of different elements which we bound together aesthetically: primarily the windows, balconies and air-condition ledges. We have intentionally blurred the definition of each element by layering a series of horizontal stripes throughout the facade. The stripes generate visually movement horizontally across the building and also emphasize the shifting and stacked nature of the different volumes. A palette of varying grays is employed to generate the variety of tones required for the horizontal banding. This horizontal striping is also applied consistently to the landscape and hardscape elements surrounding the building. 

Courtesy of Ministry of Design
Courtesy of Ministry of Design

Lastly, the interior experience celebrates a stylized industrial aesthetic through the bold use of feature lighting, materials and environmental graphics across the different floors. Key interior spaces include the lift lobbies and passenger drop off point and the building also provides a roof top garden space overlooking the sea.  When experienced in totality, the project blurs the boundaries between the predictable commercial space and the gritty industrial space, creating instead a hybrid space, which offers an exciting alternative for the creative workplace in the 21st century.

Courtesy of Ministry of Design
Courtesy of Ministry of Design

BRANDING

Derived from abbreviating the address 100 Pasir Panjang to 100PP, the name is both informative (of the address) as well as evocative of an energetic and contemporary environment. Symbolically, the number '100' alludes to perfection and completeness. 

Courtesy of Ministry of Design
Courtesy of Ministry of Design

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Ministry of Design
Office
Cite: "100PP Office Building / Ministry of Design" 27 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/769245/100pp-office-building-ministry-of-design/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Ministry of Design

100PP 办公建筑 / Ministry of Design

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.