We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

MCO Residence / Esquadra|Yi

MCO Residence / Esquadra|Yi

© Joana França© Joana França© Joana França© Joana França+ 18

Brasília, Brazil
  • Project Team : Manuela Dantas, Paulo Cavalcante, Giselle Medeiros, Silvana Moraes, Carolina Dumay, Guilherme Collevatti
  • Structure And Services : Arrivare Engenharia
  • Construction : Arrivare Engenharia + Construtora Nacional
  • Site Management : Esquadra|Yi
  • Suppliers : Biancogres (revestimentos); Marmoraria Real (mármores e granitos); Pré-Moldados Brasil (cobogós); Mais Vidros (esquadrias de vidro); CRS Alumínios (esquadrias de alumínio); Serralheria L.SAM (estrutura metálica e guarda-corpos); Pontual Móveis (marcenaria e portas de madeira); Lampen (luminárias).
  • Project Architects : Filipe Monte Serrat, Camilo de Lannoy
  • City : Brasília
  • Country : Brazil
More SpecsLess Specs
© Joana França
© Joana França

Text description provided by the architects. The urban expansion of the capital advances beyond its borders, as well as toward other urban centers of the country, and the skyline changes, so present in the lives of its inhabitants.

© Joana França
© Joana França

Thus arises a new contour of the city where the visual is different from what is expected in urbanization projects from the master plan by Lucio Costa. The gated communities, proliferated by the controversial belief in creating safe spaces, alter the landscape and deprive residents of interrelationships present in conventional cities. But paradoxically, only in these isolated areas are there rare opportunities to project the renunciation of "front enclosure", either by the obligation imposed by the very rules of the condo or the perceived sense of security in its residents. And it was this feature - to integrate the house into the street - what offered the project guidelines for the design of the residence.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

As a siting strategy to enhance the land use and alignment with the sun, the house occupies one of the sides of the site, ensuring the best possible use of the 700 m2 site. In addition, we meet the demand of the clients to not have a single garden in the back, but a green and leisure space that can be accessed throughout the entire length of the house. The internal organization of the spaces, in turn, occurs along the circulation axis in the north facade, which connects all the environments of the site.

© Joana França
© Joana França

The north gable, in turn, is then converted into a grand structural wall instead of enclosure. An element of protection for different sun paths releases the south facade, more open, almost like stilts.

© Joana França
© Joana França

A sequence of contained environments within a structural modulation of 5.2 meters defined the social and service areas on the site, and the private spaces on the upper floor. The position of the garage on a semi buried floor enabled a terrace on the roof that defines the interaction between the public space and the privacy necessary for the pool. A large metal pergola provides the necessary shade to the balcony of the pool and the afternoon conversations on the terrace of the garage.

© Joana França
© Joana França

The profile of the clients, who value the road and contact with the neighborhood, contributed to addressing an open project that is related to its environment.

© Joana França
© Joana França

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "MCO Residence / Esquadra|Yi" [Residência MCO / Esquadra|Yi] 29 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/768596/mco-residence-esquadra-yi> ISSN 0719-8884
© Joana França

MCO住宅区 by Esquadra|Yi

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.