All
Projects
Products
Events
Competitions

Brick-Weave House / Studio Gang

Brick-Weave House / Studio Gang

© Hedrich Blessing + 4

Chicago, United States
  • Size

    3,250 sf
More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. The “Brick-Weave” House sits on the footprint of a century-old stable in Chicago’s West Side. With a modest budget, the owners hoped to salvage the entire building until hidden fire damage was uncovered. Strategically cutting away damage and weaving in new construction allowed 30% of the original structure to be reused. Front walls and roof were removed, creating a garden surrounded by a porous “brick-weave” screen that demonstrates a sensibility in the use of traditional materials in new and surprising ways.

Variation in ceiling heights and floor levels weaves together the two-story garden at the front of the house with the single-story volume at the back through a cascading section.

The screen animates the garden and interior with dappled sunlight, establishing a visual connection to and from the street. Rectangular voids in the screen throw hexagonal patterns of light inside. At night, the pattern reverses: the screen becomes a lantern.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Chicago, IL, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Brick-Weave House / Studio Gang" 28 Jun 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/65627/brick-weave-house-studio-gang-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Hedrich Blessing

砖波住宅 / Studio Gang Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.