the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. Belgium
  5. Philippe Samyn and Partners
  6. 2014
  7. Head Office of AGC Glass Europe / SAMYN and PARTNERS

Head Office of AGC Glass Europe / SAMYN and PARTNERS

  • 09:00 - 22 June, 2015
Head Office of AGC Glass Europe / SAMYN and PARTNERS
Head Office of AGC Glass Europe / SAMYN and PARTNERS, © Simon Schmitt
© Simon Schmitt

© Serge Brison © Serge Brison © Marie-Françoise Plissart © Marie-Françoise Plissart + 61

  • Design Partner

    Dr Ir Philippe Samyn
  • Administrative Partner

    Ghislain Andre
  • Design Associate

    Bernard Van Damme
  • Administrative Associate

    Ir Olivier Jottard
  • Collaborators

    Karim Ammor, Mariuca Calin, Blandine Capelle, Jan De Coninck, Alfonso Di Mascio, Sarah El Mann, Dikran Gundes, Elodie Noorbergen, Fransesca Stroppa, Monika Studzinska, Gaofei Tan, Lien Vancoppenolle, Brecht Van Lerberghe, Emilie Willain
  • Structure

    SAMYN and PARTNERS
  • Building Physics & Acoustics

    Daidalos Peutz
  • Landscape

    Erik Dhont
  • General Contractor

    Van Roey
  • More Specs Less Specs
© Jean-Michel Byl
© Jean-Michel Byl

Text description provided by the architects. Landscape approach

The building follows the route of the N4 highway, respecting the natural landforms. The building is standing on stilts and floating above the rolling landscape. This gives a better view from the E411 motorway and the N4. Its orientation is slightly off-kilter in terms of cardinal points (15°) although this guarantees an excellent amount of sunshine. Pedestrian and automobile pathways enter from opposite ends of the grounds but come together again south of the building where the glazed entrance hall welcomes AGC staff and visitors.

© Marie-Françoise Plissart
© Marie-Françoise Plissart

Slipped under the offices following the natural gentle slope (1,5-2,5%), the parking area is discreetly positioned under the building, preserving the surrounding landscape which is covered with greenery (mown lawns and meadows of flowers) and a scattering of fine oaks.

First Floor Plan
First Floor Plan

Natural light

The internal office layout, which is evenly plotted onto a square plan with sides of 81 m, is determined by the natural light and the quality of the views. The duality between compactness (energy performances) and layout (visual comfort and well- being in the workplace) has resulted in the division of the plan into four wings, arranged around large exterior patios enlivened by wind, rain or sun. 84 % of workstations are positioned less than 4 m from the walls; 95 % enjoy an unobstructed outside view and 100 % of meeting rooms have both these features.

© Marie-Françoise Plissart
© Marie-Françoise Plissart

Peripheral glass facades are equipped with glass sun shades which automatically turn towards the sun. The light filtration provided by these slides is possible because their surfaces have been treated and printed with alternate bands of white, allowing the passage of diffused natural light. All other openings are equipped with removable blinds consisted of bamboo wood. The coating for lightweight opaque spandrel glass, which has been well-insulated, maximises heat reflection through glass panels etched (on the outside) and enamelled (on the inside).

© Marie-Françoise Plissart
© Marie-Françoise Plissart

The gallery

Crosswise to the office wings, a gallery (or atrium) provides an obligatory route for everyone in the building; all of the services in the building converge at this point.

© Marie-Françoise Plissart
© Marie-Françoise Plissart

The generous size of the gallery - 10 m high, 13.5 m wide and 83.7 m long - makes it a ideal venue for various events: informal employee meetings, launch parties for the latest glass products, conferences at the foot of the great staircase (on tiered seats), external events etc. The gallery provides access to all the useful areas in the building: the reception desk and associated services, the restaurant with its terraces to the west, the conference centre and each of the eight office wings (to which access is controlled). Consisted with the environmental approach that prefers stairs to elevators, the new head office is spread over two levels. Movement between interstages is comfortable and the elevator is rarely used.

© Marie-Françoise Plissart
© Marie-Françoise Plissart

The workplace

The floor deck covers 12.120 m2 for 575 members of staff. The departmental organisation at AGC Glass is flexible and its interior design can keep pace with changes through open-plan areas, closed offices or separate wings if necessary. The same flexibility applies to meeting areas and restaurants where the space is divided up as stipulated in the blueprint, by using movable, acoustic partition walls.

© Marie-Françoise Plissart
© Marie-Françoise Plissart

It is possible to extend the new office by prolonging each office or meeting wing. On the other hand, the maximum possible subdivision would be eight autonomous, secure wings of between 575 and 800 m2, still linked by and accessible from the gallery. In the interests of user-friendliness in the workplace, the preference is to have open-plan areas to be on the south elevation. The shared spaces and meeting areas are strategically centralized or situated near a staircase or next to a terrace or patio with a particular view.

© Jan Bruggemans
© Jan Bruggemans

The conference centre brings together all the meeting rooms which can be independently managed and by this are available for other users than AGC. Each room is fitted with audiovisual equipment and enjoys natural light and outdoor views. The restaurant area stretches along the western elevation and opens up to the outdoors by large terraces. The room can comfortably accommodate 180 people and has a lounge bar. The kitchen, stocked with professional equipment, receives deliveries from a separate service lift and can cater simultaneously to the restaurant, the conference centre and the gallery (cocktail parties, standing buffets etc.). The decor gives each area a unique ambiance and character.

© Ghislain André (SAMYN and PARTNERS)
© Ghislain André (SAMYN and PARTNERS)

While the materials used on the outer facade are glass and metal, the interior is fitted out mainly in wood (floor, partition walls, furniture etc.).

© Serge Brison
© Serge Brison

AGC products

The project demonstrates numerous uses of glass- based products (vision glasses, enamelled and sand spandrel glass, LED glass, screen-printed glass, photovoltaic panels etc.) in a bid to showcase the AGC products as well as possible. The entrance to the building, in particular, is signposted by a large sculpture in glass.

Façade Section 1
Façade Section 1

The park

Given the hilly nature of Wallonia, the impact on the landscape is subtle. Vehicle access is a long a hollow path, dug into the landscape. The site is fenced in by hawthorn hedges that are impenetrable despite their modest height (1.5 m) and do not compromise the view of the AGC office. The main entrance is on the Avenue Jean Monnet side of the building and two further entrances are planned for pedestrians and cyclists arriving a long the public transport and from the town centre.

© Marie-Françoise Plissart
© Marie-Françoise Plissart

A variety of types of oak trees (quercus robur, petraea and pubescens) are particularly suited to the environment, which benefits from their reflected glory. The roofs of the patios are intensivly planted with evergreens (luzula sylvatica). The car park skylights make it possible to plant trees with light foliage at the heart of the building (prunus avium or tilia cordata). The evacuation of rain water is realised by some buffer zones whom ensure to reduce and regulate the discharges.

© Marie-Françoise Plissart
© Marie-Françoise Plissart

Near Zero Energy Building

In terms of energy performance, the aim for the building is to achieve zero energy. Energy saving, throughout (natural light, insulation etc.) the use of efficient materials (energy-saving circulation, regulation etc.) and reliance on renewable energy (photovoltaic panels, ground probes, heat pumps etc.) made it possible to do so. It has been certified by VALIDEO and/or BREEAM.

© Simon Schmitt
© Simon Schmitt

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Philippe Samyn and Partners
Office
Cite: "Head Office of AGC Glass Europe / SAMYN and PARTNERS" 22 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/644709/head-office-of-agc-glass-europe-samyn-and-partners/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Simon Schmitt

AGC玻璃集团欧洲总部 / SAMYN and PARTNERS