the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. PAARQ Arquitectos
  6. 2014
  7. H House / PAARQ Arquitectos

H House / PAARQ Arquitectos

  • 11:00 - 19 June, 2015
H House / PAARQ Arquitectos

© Paula Monroy © Paula Monroy © Paula Monroy © Paula Monroy + 29

© Paula Monroy
© Paula Monroy

Text description provided by the architects. A place of refuge for a surfer who rescues the sea on its horizon.

At the edge of a dirt road surrounded by old eucalyptus and cypress trees, you can discover the hills of Punta de Lobos, Pichilemu, a lonely and elevated landscape with the sea on its horizon is the terrace to one of the best waves worldwide.

© Paula Monroy
© Paula Monroy

The house is located on a hillside; therefore the importance of respecting and integrating the neighbouring buildings is fundamental. This premise configures the main layout and volumes that reinforces the will to orient to the landscape.

H House / PAARQ Arquitectos, © Paula Monroy
© Paula Monroy

Being a holiday refuge, two volumes are designed; a large public volume with an open double-height interior for the first and second levels. This organization facilitates the communication between spaces with open view to the landscape oriented on the long side.

First Floor Plan
First Floor Plan

The other volume, private, is located on the second level and it’s intended for a more intimate space that frames the sea and the waves of Punta de Lobos.

© Paula Monroy
© Paula Monroy

A simple materiality, using local wood was considered. The ventilated façade system, based on a horizontal wood panelling system, allows greater thermal insulation and an aesthetics setting that synthesizes the proposal and helps it to be seen as a holiday refuge.

Second Floor Plan
Second Floor Plan

The house is raised on stilts to avoid interfering with the landscape, it’s perimeter is built with steel beams structure to achieve bigger spaces.

© Paula Monroy
© Paula Monroy

The interior layout is an open floor plan. The first level contains the living, dinning, kitchen and terrace that share the views between the different units. It also has a guest bathroom that works simultaneously with the exterior for the surfer. On the second level, on the north side, is the master bedroom that frames the sea with a defined cantilever. Towards the south side a circulation/view point that generates a double height volume that ends in a guest built in site stateroom and light entrance for a possible future extension.

During day and night all these areas dialogue generating flexible use of the spaces.

Section BB
Section BB

View the complete gallery

About this office
Cite: "H House / PAARQ Arquitectos" 19 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/643927/h-house-paarq-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Paula Monroy

H 别墅 / PAARQ Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.