the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Music Venue
  4. Hungary
  5. MenoMenoPiu Architects
  6. 2015
  7. MenoMenoPiu Proposes a Circular Form for the House of Hungarian Music

MenoMenoPiu Proposes a Circular Form for the House of Hungarian Music

MenoMenoPiu Proposes a Circular Form for the House of Hungarian Music
MenoMenoPiu Proposes a Circular Form for the House of Hungarian Music, Exterior. Image Courtesy of +imgs
Exterior. Image Courtesy of +imgs

Envisioning the House of Hungarian Music as the new center of distribution within Liget Park, MenoMenoPiu Architects proposed a circular form for the concert hall, facilitating circulation to and from the museum and within the park. Although not the final winner of the Liget-Budapest Competition, “The Circle” demonstrates an interesting organizational strategy and perspective on sound. 

Music Hall. Image Courtesy of +imgs Aerial View. Image Courtesy of +imgs Entrance. Image Courtesy of +imgs Exhibition Space. Image Courtesy of +imgs + 14

Aerial View. Image Courtesy of +imgs
Aerial View. Image Courtesy of +imgs

As the only stand-alone building in the new museum complex of Liget Park, the new House of Hungarian Music will be a major attraction of the city park. With its construction, the axis of the park will be re-centralized to its position in 1813, from the 1956 Memorial Square to the Petofi Event Center. The shape of The Circle is meant to redistribute the internal circulation of the park, exemplifying the project’s central position to the park and facilitating movement between the new museum complex and existing services in Liget Park.

Conceptual Diagrams. Image Courtesy of +imgs
Conceptual Diagrams. Image Courtesy of +imgs

Attempting to respect the environment of the park while creating a landmark, MenuMenuPiu's proposal calls for the conservation of 95% of existing trees, selected based on health and age, with the remaining 5% moved inside a construction-free area near the Lakeside. In addition, the structure of The Circle is composed of parallel blades, perpendicular to the new axis of the park to create a relationship with the lake. Theses beams will project themselves over and around trees of varying sizes on the site, allowing the trees to grow around them. Overall, the design conforms to the 2020 near-zero energy requirements for buildings, making use of tree cover, natural ventilation and thermal massing to provide a comfortable, low-impact micro-climate.

Entrance. Image Courtesy of +imgs
Entrance. Image Courtesy of +imgs

Taking inspiration from its program, the structure resembles a pentagram with a 4/4 time signature, with five staff lines and four intervening spaces, in which the top and bottom lines become structural elements. The conserved trees reflect a blank sheet of music and the movable exposition windows reflect musical notes, aiming to create a sense of rhythm.

Elevation. Image Courtesy of +imgs
Elevation. Image Courtesy of +imgs
Sections
Sections

The programmatic design of the building demonstrates the different qualities of sound to visitors. The Circle includes both all of the common elements of a concert hall such as a performance hall, temporary exhibition space and an outdoor theatre, as well as more eccentric programming such as an echo, anechoic and elliptical chamber. Conceptually, the visitor is meant to experience the many different kinds of sound propagation as they move through the space.

Music Hall. Image Courtesy of +imgs
Music Hall. Image Courtesy of +imgs
Exhibition Space. Image Courtesy of +imgs
Exhibition Space. Image Courtesy of +imgs

Read about Sou Fujimoto's winning entry for the Liget-Budapest competition to design the House of Hungarian Music here.

  • Architects

  • Design Team

    Rocco Valantines, Mario Emanuele Salini, Alessandro Balducci, Giovanni Sandrini, Giampaolo Fondi, Pietro Bodria, Alexandra Baldwin, Paola Malinverni
  • Project Year

    2015

View the complete gallery

About this office
MenoMenoPiu Architects
Office
Cite: Eric Oh. "MenoMenoPiu Proposes a Circular Form for the House of Hungarian Music" 14 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/641789/menomenopiu-proposes-a-circular-form-for-the-house-of-hungarian-music/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments