the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Aires Mateus
  6. 2006
  7. S. Mamede House / Aires Mateus

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

S. Mamede House / Aires Mateus

  • 05:00 - 10 June, 2015
S. Mamede House / Aires Mateus
S. Mamede House / Aires Mateus, © Ricardo Oliveira Alves
© Ricardo Oliveira Alves

© Ricardo Oliveira Alves © Ricardo Oliveira Alves © Ricardo Oliveira Alves © Ricardo Oliveira Alves + 37

  • Architects

  • Location

    Lisbon, Portugal
  • Architect in Charge

    Manuel Aires Mateus
  • Project Leader

    Bruno Anes
  • Collaborators

    Valentino Capelo Sousa, Maria Rebelo Pinto, Ana Rita Rosa
  • Project Year

    2006
  • Photographs

© Ricardo Oliveira Alves
© Ricardo Oliveira Alves

Text description provided by the architects. A succession of everyday spaces occupied the lower floor of an 18th century building on castle hillside. The estate existed ilustrating a period and an identity that were clouded due to extended neglet.

Floor Plan
Floor Plan
© Ricardo Oliveira Alves
© Ricardo Oliveira Alves

The plan for the house elected spatial values, designed geometric affinities, precision in relation to exterior windows. The garden made ir possible to enhance the depth of the view over the Baixa rooftops and the river. An existing addition was rebuilt to house more private functions.

© Ricardo Oliveira Alves
© Ricardo Oliveira Alves

The secular spaces were opened up to incorporate more significant uses. The unexpected discovery of a cistern crosses the depth horizontally and connects with the sky, the most protected space of the house.

© Ricardo Oliveira Alves
© Ricardo Oliveira Alves

View the complete gallery

About this office
Aires Mateus
Office
Cite: "S. Mamede House / Aires Mateus" 10 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/640342/s-mamede-house-aires-mateus/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Ricardo Oliveira Alves

S. Mamede 住宅 / Aires Mateus