the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Architecture
  4. Belgium
  5. Label Architecture
  6. 2015
  7. Anndenne's Cultural Center / Label Architecture

Anndenne's Cultural Center / Label Architecture

  • 03:00 - 10 June, 2015
Anndenne's Cultural Center / Label Architecture
Anndenne's Cultural Center  / Label Architecture, © bepictures
© bepictures

© bepictures © bepictures © bepictures © bepictures + 24

© bepictures
© bepictures

Text description provided by the architects. Andenne's Cultural Center's extension has not been designed as a single appendice filling a lack of space but was rather thought as an opportunity to deal with complex problematic which were restraining the fullfilment of the building. Indeed, its situation in a disparate urban fabric, between supermarket and parking area, didn't give approriate visibility and accessibility to the Center. At the same time, this location reveals a great potential on the landscape scale.

© bepictures
© bepictures

On the banks of the river, the site is perceivable from the main road between Liège and Namur. Label architecture, therefore, choose to have a situated approach capitalising the suburb's condition. By setting a tall volume on the banks, the project initiates visual relationships with its environment, as a signal on the road.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

A first low volume, as a base, links the existing performing arts hall to the new building. Hidden below a bank, it offers a new entrance and lobby to the Cultural Center. Above, the new functions – a dance studio, a music classroom, an administrative department and facilities – are combined in a four-floor unit, giving to the Center its architectural identity.

© bepictures
© bepictures

This project has been designed to allow harmonious cohabitation between the different users – the audience of events, the staff's center and Andenne's associative sector. It proceeds to a gradation of privacy which ensures an independence of uses.

Drawing
Drawing

The picture on the main facade is part of a public intiative whereby one percent of the budget is devoted to an integrated piece of art. For the Cultural Center, photographer Marc Wendelsky suggested to strengthen the building's visual impact by printing out a large scaled picture on the main facade. Label architecture decided toelaborate a curtain wall with patterned stripes of the picture conveying a kinetic perception of the building from the express road.

© bepictures
© bepictures

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Label Architecture
Office
Cite: "Anndenne's Cultural Center / Label Architecture" 10 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/640284/anndenne-s-cultural-center-label-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments