the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices Interiors
  4. Chile
  5. República Portátil
  6. 2015
  7. Club Mate and Zambó Assaí Offices / República Portátil

Club Mate and Zambó Assaí Offices / República Portátil

  • 11:00 - 9 June, 2015
Club Mate and Zambó Assaí Offices / República Portátil
Club Mate and Zambó Assaí Offices / República Portátil, © Gino Zavala Bianchi.
© Gino Zavala Bianchi.

© Gino Zavala Bianchi. © Gino Zavala Bianchi. © Gino Zavala Bianchi. © Gino Zavala Bianchi. + 20

  • Construction

    República Portátil in collaboration with students from Universidad del Bío-Bío.
  • Student’s Team

    Anabella Benavides, Patricio Ortega, Andrea Navarro, Rocío Vásquez, Nicolás Moraga, FrancoisLoubies, María Fernanda Saavedra, Bárbara Soto, Gabriel Burgos.
  • More Specs Less Specs
© Gino Zavala Bianchi.
© Gino Zavala Bianchi.

Text description provided by the architects. The assignment entrusted to República Portátil by Club Mate Chile and Zambó Assaí consisted on the development of their new commercial offices located in the business core of Franklin’s district, in the commune of Santiago.

© Gino Zavala Bianchi.
© Gino Zavala Bianchi.

This neighborhood was founded on the periphery of Santiago city. It gradually started taking a strong commercial character giving way to the development of the huge Persa Bío-Bío market. Over the years, this place has become one of the most important points of sale of antiques and used items in the capital. To go through it, it is necessary to go into large warehouses and several blocks of commercial space, some of which were set up as such, while others have been installed spontaneously.

Floor Plan
Floor Plan

In this context, and framed within a recent business growth, Franklin district welcomes new commercial proposals of various scales, among which is the aforementioned business core. The offices are located in a three story building equipped with parking lots, freight elevators and a number of large spaces for companies.

© Gino Zavala Bianchi.
© Gino Zavala Bianchi.

The space to intervene is located on the second floor and it is equipped with bathrooms and dressing rooms. It is made up of raw brick walls painted white and a continuous window that opens the space to the outside. The client’s request: to design a work space in the same level, but away from the premises of the cold storage chamber, the warehousing space and product’s processing space.

© Gino Zavala Bianchi.
© Gino Zavala Bianchi.

The first decision of the project was the use of natural light, so we located the offices by the window.

© Gino Zavala Bianchi.
© Gino Zavala Bianchi.

Out of the total area of ​​the warehouse, we defined an office space of 4x10m, separated from the storage area through a partition wall structured in softwood timber of 1"x 4" and coated with rubber 600 of 1.5 m wide, a type of highly durable and washable textile. To cover the partition wall and the insulation, we use black and gray to contrast with the bright colors of corporate brands.

© Gino Zavala Bianchi.
© Gino Zavala Bianchi.

Once the division and dimension for the offices were defined, be built an interior subdivision with different degrees of permeability; a space for marketing, one for operations and a private meeting room, separated from other spaces. Functionally speaking, we decided to make a longitudinal zoning, where we installed a continuous eight meters long desk suitable for work tasks.

Section BB
Section BB

Parallel to the desk by the window, we built a structure that gives a certain porosity to the space since it constructs, throughout the room, different relationships between small atmosphere. This is a self-supporting structure capable of organizing and containing storage spaces and a series of spots for leisure activities needed during the workday. Between the two extremes, an integrated circulation was kept where the design seeks to diffuse the limit of movement generating a large functional space.

© Gino Zavala Bianchi.
© Gino Zavala Bianchi.

To build this storage space we used the double pillar-beam system, with brushed pine strips of 1"x2" and a modulation of 75cm between lockers. To that, we add a series of horizontal divisions for shelves, some of which have a textile cover to hide objects left inside. The structure connects leisure and storage areas by means of a closet with fabric covers, where personal objects carried by office users are kept. Then, a small table used as cafeteria, and very close to it, a sofa constructed on site suitable for three people that receives and works as waiting space behind a pillar, which forms the entrance to the office and also works as display case for the products of Club Mate and Zambó Assaí.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Club Mate and Zambó Assaí Offices / República Portátil" 09 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/638124/club-mate-and-zambo-assai-offices-republica-portatil/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments