the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses Interiors
  4. Australia
  5. Bijl Architecture
  6. 2013
  7. Naremburn House / Bijl Architecture

Naremburn House / Bijl Architecture

  • 17:00 - 2 June, 2015
Naremburn House / Bijl Architecture
Naremburn House / Bijl Architecture, © Katherine Lu
© Katherine Lu

© Katherine Lu     © Katherine Lu     © Katherine Lu     © Katherine Lu     + 30

    • Builder

      Stuart Wilson Constructions
    • Landscape Consultant

      Melissa Wilson Landscape Architects
    • Structural Consultant

      Engineering & Design Group Pty Ltd
    • De-Form Wall Design

      AR-MA and Bijl Architecture
    • De-Form Wall Fabrication

      FCI
    • Stormwater Engineering

      YSCO
    • More Specs Less Specs
    © Katherine Lu
    © Katherine Lu

    Text description provided by the architects. Our clients came to us with a short list of demands: light-filled spaces, no boring square rooms, no two rooms the same, robust, and a place to ‘live long’. The Naremburn House, located in Sydney, Australia, responds to this brief while negotiating site and planning parameters to create a family home with an emphasis on thoughtful spatial planning and a robust materiality – in underpinned by an ‘intentional irregularity’.

    © Katherine Lu
    © Katherine Lu

    The design manipulates the site topography with subtle level changes while re-interpreting traditional roof forms, such as the Dutch gable and catslide roof, to present a compact streetscape frontage. At the rear, the pool and patio interlock with the internal living spaces via expansive glazing and openings.  The material selections – externally, zinc, timber, masonry, concrete; and internally, polished concrete, solid surfaces, framed walls and timber framed fenestration – were selected for durability and capacity to weather and wear. 

    © Katherine Lu
    © Katherine Lu

    The volumetric opportunities offered by the roof form are exploited to provide a useful and capacious floor plan layout, accommodating open plan living spaces, bedrooms and study, bathrooms and service spaces, garaging and the internal circulation, which culminates in the central sculptural stair wall and void.

    © Katherine Lu
    © Katherine Lu

    A double height wall beside the central stair void is the site of a unique, integrated Corian sculptural wall installation dubbed the “De-Form Wall”. Bijl Architecture co-designed the wall with AR-MA in an intensive exploration of parametric drawing and scripting, investigating pattern and form by deploying an innovative approach to digital fabrication processes and CNC machining.

    © Katherine Lu
    © Katherine Lu

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "Naremburn House / Bijl Architecture" 02 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/637802/naremburn-house-bijl-architecture/> ISSN 0719-8884
    © Katherine Lu

    Naremburn住宅/ Bijl Architecture

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.