the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. 3.4 Arquitetura
  6. 2014
  7. Solar da Serra House / 3.4 Arquitetura

Solar da Serra House / 3.4 Arquitetura

  • 09:00 - 2 June, 2015
Solar da Serra House / 3.4 Arquitetura
Solar da Serra House / 3.4 Arquitetura, © Joana França
© Joana França

© Joana França © Joana França © Joana França © Joana França + 24

  • Architects

  • Location

    Brasília, Brazil
  • Architect in Charge

    Diogo Santos e Rodrigo Fortes
  • Area

    95.0 sqm
  • Project Year

    2014
© Joana França
© Joana França

Text description provided by the architects. The site is located in a residential condominium in the outskirts of Brasilia, where residents seek tranquility and greater contact with nature, averse to the urban context of the city center.

© Joana França
© Joana França

Two guidelines were important to the project: the steep declivity of the terrain, and its location within a natural preservation area, with specular views to the mountainous landscape that surrounds it.

© Joana França
© Joana França

The compact residential design was materialised as a concrete prism which was oriented to provide uninterrupted views of the landscape. Moreover, its implementation contemplated to respect the natural terrain, where the volume of the house simply rests, preserving its original slope.

Lower Floor Plan
Lower Floor Plan

The programme is minimal - a residence for a single resident, with a simple and modulated plan developed into exclusively dimensioned spaces: living room and integrated kitchen, office, bedroom, bathroom and an​independent laundry area. All spaces open to the horizon, providing continuity between the interior and exterior, and a dynamic spatial perception throughout the day.

© Joana França
© Joana França

The project sought consistency between its materiality and structure. The volume, a self-supporting structure, was executed entirely in reinforced concrete. During its construction, special care was taken to achieve the homogeneous texture of the material, which remained apparent.

© Joana França
© Joana França

Sliding door frames provide incidence of natural light and cross ventilation, which favours the cooling of concrete - a material that naturally tends to absorb and retain heat. Another feature to maintain the thermal comfort inside the house was the implementation of a layer of vegetation that prevents the direct incidence of sunlight on the concrete slab, and which also provides a system for collection and reuse of rainwater.

© Joana França
© Joana França

View the complete gallery

About this office
3.4 Arquitetura
Office
Cite: "Solar da Serra House / 3.4 Arquitetura" 02 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/637486/solar-da-serra-house-3-4-arquitetura/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments