the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. Burkina Faso
  5. Albert Faus
  6. 2014
  7. Katiou Library / Albert Faus

Katiou Library / Albert Faus

Katiou Library / Albert Faus
Katiou Library  / Albert Faus, Courtesy of Albert Faus
Courtesy of Albert Faus

Courtesy of Albert Faus Courtesy of Albert Faus Courtesy of Albert Faus Courtesy of Albert Faus + 32

  • Architects

  • Location

    Komsliga Department, Burkina Faso
  • Project Year

    2014
  • Photography

    Courtesy of Albert Faus
  • Engineering

    Antoni Espona
  • Construction

    diversas sub-contratas
  • Surface Areas

    122,00 m2 + 25,50 m2 (terrace)
  • Budget

    12,6 MILLION FCFA (19.300 €)
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Albert Faus
Courtesy of Albert Faus

Text description provided by the architects. The program is resolved in a unique volume. The construction of the shelves along the perimeter gives more thickness to the walls as it liberates interior space, setting the reading tables in the center. The administration and storage spaces are separated by a small wall that doesn’t reach the ceiling. 

Courtesy of Albert Faus
Courtesy of Albert Faus

The structure consists of a mixed system combining load bearing walls and BTC (compressed-soil brick) pillars, produced near the site. These bricks are also used for the definition of the ceiling of the room, supported by stressed ø10mm rebars embedded in the reinforced concrete beams. The superior pitched roof frees the exterior walls from direct solar radiation and quickly evacuates rainwater. It is composed of galvanized corrugated plates for the straight portions and a translucent plastic corrugated plate for the central curved portion.

Axonometric
Axonometric

The KATIOU Foundation had stored a few polycarbonate panels in the village, coming from the deconstruction of a veranda in Madrid. In order to benefit from the entire stock, the window+skylight module was designed according to the dimension of the panels and the BTC brick.

Courtesy of Albert Faus
Courtesy of Albert Faus

In buildings with budgets as tights as in this one, the frames are usually metallic and simple, without any kind of glass, regulating interior lighting and ventilation with adjustable slats. Having many windows along the façade doesn’t automatically guarantee a good level of light inside. Indeed, the site’s demanding and changing climatic conditions, the amount of dust in the air, its warmth, storms with 45° rain, or the dropping temperatures in December (here, 25°C already gives you a sensation of coolness), show that the slats protecting the windows are partially or totally shut during great part of the year, implying the use of artificial lighting in the reading rooms even during the day. 

Courtesy of Albert Faus
Courtesy of Albert Faus

Besides, in Burkina Faso, one of the poorest countries in the world, the interruptions of electric supply are a daily issue.

Plan
Plan

Therefore, natural illumination –and ventilation- are enhanced through openings that reuse the polycarbonate panels, translucent and insulating. The windows are arranged along the South and North facades and on the ceiling, with the construction of large operable skylights of the same width. The light passes through the translucent plastic plates of the superior roof first and is then filtered by the polycarbonate panels, giving the skylights an aspect of great ceilings of diffuse light, ideal for reading.

Courtesy of Albert Faus
Courtesy of Albert Faus

At sunset, when the daylight dims and the artificial light is turned on, young students sit outside the library, at the foot of the windows, using the building’s light to do their homework from school.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Katiou Library / Albert Faus" [Biblioteca Katiou / Albert Faus] 06 Jun 2015. ArchDaily. (Trans. Santibañez, Danae) Accessed . <https://www.archdaily.com/637153/katiou-library-albert-faus/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments