the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Research Center
  4. Spain
  5. H Arquitectes
  6. 2014
  7. Research Center ICTA-ICP · UAB / H Arquitectes + DATAAE

Research Center ICTA-ICP · UAB / H Arquitectes + DATAAE

  • 02:00 - 4 June, 2015
Research Center ICTA-ICP · UAB / H Arquitectes + DATAAE
Research Center ICTA-ICP · UAB  / H Arquitectes + DATAAE, © Adrià Goula
© Adrià Goula

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula + 30

  • Partner Architects

    (H Arquitectes) David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó (DATAAE) Claudi Aguiló, Albert Domingo
  • Project Team

    (H Arquitectes) Montse Fornés, Bernat Colomer, Xavier Mallorquí, Toni Jiménez, (DATAAE) Ileana Manea, Josep Garriga, Anne Hinz
  • Environmental Consultants

    Societat Orgànica
  • Engineering

    Oriol Vidal
  • Consultant Architects

    Coque Claret, Dani Calatayud
  • Structural Design

    BOMA
  • Budget

    Eulàlia Aran
  • Accessibility

    Marta Bordas
  • Agronomy Consultant

    Cati Montserrat
  • Quantity Surveyor

    UTE NDa + RCe
  • Rendering

    Play-Time
  • Energetic Certification

    Leed Gold (73 puntos) Energetic efficiency CTE A
  • More Specs Less Specs
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. The ICTA-ICP building, located in the UAB Campus (Universitat Autònoma de Barcelona), is a research centre in environmental sciences and palaeontology. In accordance with the research fields of the building users, they chose, from the beginning, a building prepared to give an ambitious response to the challenges of sustainability. The building, an isolated volume of five floors of 40x40m2 and two basements, contains the following program: on the ground floor the hall, bar, classrooms, meeting rooms and the administration area; the next 3 floors hold the offices and laboratories; on the roof there are vegetable patches together with the resting areas. The semi basement holds the parking and the engine rooms while the basement contains the warehouses and other laboratories.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Both offices and laboratories are spaces with a lot of internal load and therefore tend to be hot. The building has been designed to take profit from this internal situation in winter while it tends to dissipate it in summer. It has been thought as an adaptable and flexible infrastructure able to suffer changes of use, developing several simultaneous strategies that work complementarily.

Research Center ICTA-ICP · UAB  / H Arquitectes + DATAAE, © Adrià Goula
© Adrià Goula

Structure

A long life and low cost concrete structure with a lot of inertia has been chosen as the main structure, contributing directly to the passive comfort of the building. The quantity of concrete has been optimized distributing its mass in favour of the thermal exchange. It uses a post-stressed concrete slabs with pipes in the central area where the air circulates, in order to build a lighter structure. At the top and bottom of the slab the thermal mass is activated by geothermal energy.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Skin

The concrete structure is wrapped and protected by a low cost exterior bioclimatic skin. By installing a greenhouse industrialized system that opens and closes its mechanisms automatically, the solar gain and ventilation are regulated. This way, it is possible to raise the interior temperature naturally and guarantee a base of comfort in the circulation spaces as well as in the in-between spaces.

Diagram
Diagram

Patios

In the middle of the building four patios, with stairs that connect the different levels at certain points, guarantee light and ventilation in all workspaces reducing the consumption of artificial lighting. These patios, as well as the in- between spaces and the perimeter gallery, contain several plant species that allow to improve the comfort through the adjustment of the humidity gradient.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Basements

The building also takes advantage of the contact of the two basements with the terrain to pre-acclimatize the air renovations of the building through two air chambers: one generated by “PI” beams that make up the retaining walls and the other, the air chamber underneath the basement floor.

Section 1
Section 1

Wooden boxes

Inside this improved climate there are well-insulated wooden boxes, with practicable glass openings that help to achieve the comfort conditions of the workspaces. The distribution of these boxes is different on each floor depending on the needs of each user creating generous and indeterminate interstitial spaces. These spaces link with the circulations generating more informal meeting and resting areas.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Climate and management

The building has been designed to host three types of climates associated with different intensities of use: Climate A: in-between spaces, that are exclusively acclimatized/heated by passive and bioclimatic systems; Climate B: offices, that combine natural ventilation with radiant and semi-passive systems; Climate C: laboratories and classrooms that have a more hermetic and conventional functioning.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Each type of climate has its own associated systems. The behaviour of the building is monitored and controlled by an automatic computer system that processes and manages an important set of information in order to optimize both comfort and energy consumption. The system has been programmed in favour of the maximum passive behaviour of the building and to minimize the use of non-renewable energy sources. The building reacts and adapts constantly, opening and closing itself, activating and deactivating itself, managing to use all the natural possibilities offered by the environment; therefore the comfort perception is much more real, less artificial than usual.

Materials

A mineral material with a lot of thermal inertia and long service life has been chosen for the structure combined with low environmental impact materials for the secondary partitions. It has been a priority the use of organic or recycled materials and dry constructive systems as much reversible and reusable as possible

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Water

The building optimizes the whole water cycle by reducing the demand and consumption through the reuse of rainwater, greywater, yellow and waste water.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
H Arquitectes
Office
DATAAE
Office
Cite: "Research Center ICTA-ICP · UAB / H Arquitectes + DATAAE" 04 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/636587/research-center-icta-icp-uab-h-arquitectes-dataae/> ISSN 0719-8884