All
Projects
Products
Events
Competitions

Rundeskogen / dRMM + Helen & Hard

Rundeskogen / dRMM + Helen & Hard

© Njål Undeheim © Sindre Ellingsen © Aeroview © Sindre Ellingsen + 15

  • Project Architect: Helen & Hard
  • Landscape Architect: Helen & Hard AS / rum Arkitekter
  • Project And Construction Management: Kruse Smith Entreprenør AS
  • Engeneering Consultants: Dimensjon Rådgivning AS, Sig.Halvorsen AS, Energi og Miljø AS, Rønning Elektro AS, Sveco Norge AS, Siv Ing Albert Ølne, Trondheim
More Specs Less Specs
© Sindre Ellingsen
© Sindre Ellingsen

Text description provided by the architects. Rundeskogen is a wooded hill connecting three city centres on the west coast of Norway.

Single-family houses and small-scale housing projects dominate this region, creating a context that accentuates the exceptional height and volume of the project. The density and concentration of the project was developed to keep a required distance from a recently discovered Viking grave on the same hillside.

Site Plan
Site Plan

The three towers contain 113 units in total, ranging from 60m2 to 140m2, with the highest tower reaching 15 stories. The core construction is concrete while secondary parts are made from timber framework. Originally the three towers where designed as timber constructions. Due to the client’s desire to build in a more conventional way, this solution was replaced with hybrid concrete/timber.

© Aeroview
© Aeroview

The emphasis has been balancing the tall building typology with generous and attractive public green spaces on the ground. To minimize the footprint of the three towers and retain a view of the fjord for neighbours, the first apartment floors have been lifted off the ground, cantilevering from the core. This creates covered outdoor spaces on ground level.

Courtesy of dRMM
Courtesy of dRMM

The organizing element of the entire project is a star-shaped core structure of concrete, in which the fins are extended as separation walls between the flats. The prismatic shape of the plan is derived from optimizing the floor plans according to views and sun as well as the creation of diagonal views in between and around the towers. This layout gives special volumetric qualities - letting the light and shade gradually shift around the facades, an effect which is further emphasized by the triangular panels that reflect the light differently as one moves past the building. On the ground floor, the fins and bracing elements of this stem-like core spread out as roots which integrate social meeting places, play and training facilities, generous entrance halls and communal gathering spaces.

© Sindre Ellingsen
© Sindre Ellingsen

Internally, each apartment has an integrated winter-garden, which has fully insulated glass facades allowing for flexible, year-round use. Other environmental features that are added include; solar collectors on the roof, heat recovery from grey water and ground source heat pumps that provide heating.

Floor Plan
Floor Plan

Every apartment was purchased with a complementary bike and the owners given their own fruit tree in the landscaped site.

Courtesy of dRMM
Courtesy of dRMM

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Rudskogen, Norway

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Rundeskogen / dRMM + Helen & Hard" 01 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/636421/rundeskogen-helen-and-hard-drmm/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Sindre Ellingsen

Rundeskogen 住宅 / Helen & Hard + dRMM

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.