All
Projects
Products
Events
Competitions

Tubbs View + Hamilton Corner / Bates Smart

Tubbs View + Hamilton Corner / Bates Smart

© Brett Boardman © Brett Boardman © Brett Boardman © Brett Boardman + 20

Lindfield, Australia
  • Architects: Bates Smart

  • Area Area of this architecture project Area: 10379.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2015
  • Photographs Photographs: Brett Boardman
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Sculptform
  • Construction Team: Grindley Construction, TSA Project Management
  • Landscape: Turf Design
  • Structural Engineer: Bonacci Group
  • Services Engineer: Waterman Group
  • Lighting Design: Light Practice
  • Esd: Cundall
  • Biodiversity: ERM
  • Arborist: Naturally Trees
  • Bushfire: Ecological
  • Fire Engineering: Innova Group
  • Cost Planning: WT Partnership
  • Planning: JBA Planning
  • Bca: Group DLA
  • Heritage: Graham Brooks and Associates
  • Traffic: Traffix
  • Owner: Defence Housing Australia
More Specs Less Specs
© Brett Boardman
© Brett Boardman

Text description provided by the architects. Bates Smart’s latest multi-residential project, for Defence Housing Australia (DHA), is an exemplar of how to build marketable housing that is functional, energy efficient and beautiful.

© Brett Boardman
© Brett Boardman

‘Its rarity in the market has been reflected in sales, the community’s engagement, and with the ongoing accolades that the development enjoys,’ Howman said.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

‘Tubbs View + Hamilton Corner is a flagship development for DHA — not only because of the location, architectural and historical significance (the project is located on the grounds of the Sulman Award winning UTS campus in Lindfield) but because it is DHA’s first apartment project in Sydney,’ he said.

© Brett Boardman
© Brett Boardman

The project celebrates its bushland setting with treehouse-style apartments suspended over sandstone cuttings and dual-aspect, single-level apartments floating within the trees. Internally, the warm glow of timber, the subtle, raw surfaces, and abundance of natural light through clerestory windows create a contemporary and sophisticated ambience. Courtyards, bush paths and communal garden spaces connect the apartments with each other and the rest of the precinct, while clever screening and plantings provide privacy without fences.

Second Floor Plan
Second Floor Plan

The stepped building design and integrated sandstone wall are an innovative design response to the unique constraints of the particularly complex site.

‘We aimed to design a development that has a unique relationship with the bushland context with minimal impact on the landscape,’ said Guy Lake, Director, Bates Smart.

© Brett Boardman
© Brett Boardman

‘We selected robust natural materials such as unpainted concrete and timber that sit well within the bush and are low maintenance. However, it was important that the end result was still warm and welcoming — it feels like a comfortable, appealing family home,’ said Lake.

The 93 apartment development provides families with a level of functionality and comfort you wouldn’t usually find in a multi-residential development.

© Brett Boardman
© Brett Boardman

‘At the heart of the building, are some simple design principals, which provide some of the highest standards of internal amenity and environmentally responsible design available in the market today,’ said David Tordorff, Project Leader and Associate Director, Bates Smart.

Section
Section

‘The use of multiple lifts and entry points significantly reduces the need for internal corridors and increases the amount of apartments with a dual aspect. This in turn, gives residents a better outlook, and increases daylight penetration and cross ventilation. The design also aims to establish a new integrated community connected with bushland trails and elevated walkways, and interconnected communal spaces that promote community interaction and wellbeing,’ he said.

© Brett Boardman
© Brett Boardman

The project is also one of the first residential developments in NSW to undertake formal EnviroDevelopment accreditation, achieving the highest 6 leaves rating. The building is less reliant than traditional developments on artificial heating and cooling, and the apartments enjoy more sun in winter and remain cooler in summer through cross-ventilation and shading.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Tubbs View + Hamilton Corner / Bates Smart" 28 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/635476/tubbs-view-hamilton-corner-bates-smart/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.