We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Made to be Moved / Arcgency

Made to be Moved / Arcgency

© Rasmus Hjortshøj - COAST© Rasmus Hjortshøj - COAST© Rasmus Hjortshøj - COAST© Rasmus Hjortshøj - COAST+ 32

© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

Text description provided by the architects. The idea:

Arcgency is a Copenhagen office dedicated to Resource Conscious Architecture. Based on knowledge gained from research and projects on how to assemble and disassemble buildings Arcgency developed an architectural conceptthat is easily moveable while still offering the qualities of permanent buildings. More thanthat, it is an experiment in pre-fab architecture that challenges universal waste issues and traditional building techniques; How do we minimize energy usage while adapting to the rough and dynamic Scandinavian climate? How do we implement a high level of flexibility and functionality in the creation of ideal workspaces for creative entrepreneurs? How do we create a sustainable design that prioritizes diverse and interesting spaces with great visual quality and daylight conditions? How do we make a building move?

Diagram
Diagram

How it is done:

Worn-out shipping containers are stacked three stories high on a series of minimal site impact pillars. The container is a super optimized product, refined to be cost-effective, strong and durable. It fits international transportations standards and can be shipped and set up anywhere, enabling us to practice direct reuse. If a new building component with the same specifications were to be designed, it would be both expensive and time consuming.

© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

The span between the containers is utilized as flexible spaces for primary workspace functions. The interiors of the containers can be used for secondary functions such as meeting rooms, workshops and storage. The raw container structure is set up in just two days. The container stack is wrapped with high performing insulated sandwich panels, also functioning as vapour barrier and cladding. They are bolted directly into the container frame - as are the windows, roof elements and interior floor slabs. Visible installations are used for water, electricity and heating, making it easy to set up and take down.

Diagram
Diagram

The architecture.

The architecture is based on at simple set of principles: Raw aesthetics,differentiated spatial sizes, layers of visual connections through the building and great daylight conditions.

© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

The look and feel of the interior surfaces and structure is dictated by the shipping containers. The 10-14 rough years at sea has left their mark on the containers. As a building component they are given an afterlife and their dents and imperfections are acknowledged as part of the architecture. Except for a matte grey coating the containers are kept in their original states; Functioning doors, original floor and corrugated surfaces. The coating creates a uniform look and enhances the structural detailing.

© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

From the 40 feet long spaces inside the containers to the triple high spaces between them; the different spatial experiences and scales invite to different uses. Especially the larger spaces open up to a variety of possibilities and visual connections through the building. Views of the exterior are always present; even across the building. This creates depth, perspective and a feeling of connectivity in the house. Different levels and large interior windows make it possible to create the feeling of working in a collaborative atmosphere. The teams inhabiting different parts of the building can feel connected while at the same time not disturbing each other.

Section
Section

Large full height openings let natural light pierce deep into the building all through the day. The need for artificial light is minimized. The daylight adds detail to the interior as shadows play across the corrugated container walls. It leads you through narrow spaces to the open plans and draws your eye across different levels and through the building. The triple high space lets light in from all four corners of the world. As a result all levels are given varied mixed light without the need for windows in all four facades. This is crucial to prevent overheating and eliminate the need for air-conditioning. The ceilings in the large spaces are cladded with perforated aluminium that reflect light from the waterfront. An acoustic absorbent is placed above the perforated surface, creating a perfect acoustic environment.

© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

Key sustainable features:

Designed for Scandinavian climate. – 10 to + 25
Low energy usage: Below 41 kWh/m2 pr. year.
Highly insulated facade panels. 300mm. U- value: 0,13 W/m2K.
Designed for disassembly.
90 % recyclable materials.
Naturally ventilated.
3-layered windows with build in shading film.
Minimal site impact pillars.

© Rasmus Hjortshøj - COAST
© Rasmus Hjortshøj - COAST

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Nordhavnen, Denmark

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Made to be Moved / Arcgency" 25 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/634691/made-to-be-moved-arcgency> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.