the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Burkina Faso
  5. Albert Faus
  6. 2012
  7. Center for Educational, Professional and Sports Integration / Albert Faus

Center for Educational, Professional and Sports Integration / Albert Faus

  • 02:00 - 27 May, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
Center for Educational, Professional and Sports Integration / Albert Faus
Center for Educational, Professional and Sports Integration / Albert Faus, © Ibai Rigby
© Ibai Rigby

© Ibai Rigby Courtesy of Albert Faus Courtesy of Albert Faus Courtesy of Albert Faus + 23

© Ibai Rigby
© Ibai Rigby

Text description provided by the architects. Rimkieta is one of the new neighborhoods of the capital that emerged in recent years to absorb rapid population growth and migration that is occurring from the countryside to the city. The environment is poorly consolidated and lacks basic services like electricity, water or sanitation. Our immediate neighbors were on one side, the imposing VALENCIA Maternelle (nursery) and, on the other, scattered constructions in concrete slab that you do not know if they are half built or half demolished...

Courtesy of Albert Faus
Courtesy of Albert Faus

In a corner of the Maternelle that the Friends of Rimkieta Foundation (FAR) had built five years before there was a special place, a kind of "classroom under a canopy," which one entered crossing the beautiful shade of a well pruned bush. It was the primitive classroom for street children.

Plan
Plan

The commission was to design a new building on neighboring plots to group educational and sports activities, as the original space had quickly become obsolete. Finally the intervention meant building 145 m2, 215 m2 interiors, plus the construction of the enclosure wall.

Courtesy of Albert Faus
Courtesy of Albert Faus

We maintained the idea of the old classroom with walls under a porch, and built an enclosure and partitions with walls of BTC (compressed earth) brick without an interior roof except in the office. We consolidated the facade towards the street regarding the linearity generated by the wall and trees of the nursery while freeing space inside the plot for a future expansion or for complementary training and sports activities.

© Ibai Rigby
© Ibai Rigby

The program consists of two distinct activities, literacy of street children and sports school. The offset entrance allows to distribute substantially on either side of it the different programs; on the east side are the staff room and training room, and on the west side the changing rooms, showers and bathrooms. Latrines are placed at the western end of the lot to take advantage of natural ventilation of the prevailing winds from the east that will evacuate possible odors, minimally affecting the other rooms.

Courtesy of Albert Faus
Courtesy of Albert Faus

The building is topped with a fully exempt roof in order to avoid the most direct sunlight on the walls and to be able to quickly evacuate rainwater. A kind of parasol-umbrella metal structure and cladding with ribbed galvanized plates. Only the teachers' lounge area has a roof made of reinforced concrete 12 cm thick slab. The rest is open at the top to the metal plate which facilitates natural lighting and ventilation.

Section
Section

The enclosure of the lot was made with lateritic rock arranged as dry stone walls, which along with the earth brick facades and planted acacias allow warmth to that stretch of road as opposed to the cold and unfinished walls of cement mortar block prevailing in nearby buildings.

Courtesy of Albert Faus
Courtesy of Albert Faus

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Albert Faus
Office
Cite: "Center for Educational, Professional and Sports Integration / Albert Faus" [Centro de Integración Escolar, Profesional y Deportiva / Albert Faus] 27 May 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/634529/center-for-educational-professional-and-sports-integration-albert-faus/> ISSN 0719-8884