the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartment Interiors
  4. France
  5. Atelier Zündel Cristea
  6. 2014
  7. Elderly Residential Home / Atelier Zündel Cristea

Elderly Residential Home / Atelier Zündel Cristea

  • 03:00 - 19 May, 2015
Elderly Residential Home / Atelier Zündel Cristea
Elderly Residential Home / Atelier Zündel Cristea, © Sergio Grazia
© Sergio Grazia

© Sergio Grazia © Sergio Grazia © Sergio Grazia © Sergio Grazia + 31

  • Architects

  • Location

    Notre-Dame De Bon Secours, 68 Rue des Plantes, 75674 Paris, France
  • Design Team

    Nicolas Souchko and Mario Russo,
Elena Melzoba,
Célia Horn,
Alberto Gatti,
Consultants
Igrec Ingénierie, Atelier Villes et Paysages, VS-A, Acoustique & Conseil
  • Area

    29000.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Text description provided by the architects. AZC’s project for Notre-Dame de Bon Secours had to manage two major issues. Firstly, it involved rebuilding within the urban fabric of the city by reshaping an occupied site in order to give it greater clarity and adapting it to today’s urban requirements. Secondly, the consideration of how to integrate vulnerable or aging populations into the city, and how this should be addressed architecturally.
The two being closely linked, the residents’ successful integration into the modern city depended entirely on the careful approach to the architecture and urbanism of the project. It is important that old age, illness or disability are not looked upon as ‘problems’ to be managed, but as aspects of life, which architecture must treat with dignity. The project pays careful attention to the way it fits into the site, to internal layout and proportions, to the choice of finishes and to atmosphere. The environment provided is generous without being superfluous, enhancing the lives of its inhabitants by providing appropriately designed, modern living spaces, without emphasizing the function of the building.

From a suburban hospital to an urban community healthcare centre

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

The collection of buildings that makes up Notre-Dame de Bon Secours is to be found at 68 Rue des Plantes, in southern Paris’ 14th arrondissement. Bordered to the south and the east respectively by Rue Giordano and Rue des Plantes, the site has an area of almost three hectares.

Floor Plan
Floor Plan

The heritage of this site is a long history of building that began in 1875. The first wings of the hospital and the chapel were soon joined by new buildings in the same architectural style, following an orthogonal plan along two axes, alternating buildings and garden areas. In 1985, demolitions and new constructions broke the architectural coherence and upset the reading and use of the site. The recent transfer of the maternity unit to another hospital (Saint Joseph) provided the opportunity for the organisation to convert the Rue des Plantes site into a leading community healthcare centre, as well as to re-establish a harmonious and functional architectural ensemble.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

The transformation of the Notre-Dame de Bon Secours site reflects the evolution of healthcare; from the late 19th-century linear building, to the broad floors of modern medical centres.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

A project in two phases

Following the demolition of the most problematic buildings on the site, including the maternity wing, a large building operation was planned in two phases so as to manage re- housing and building on an occupied site.
Phase one, now complete, comprises the construction of a new building to house a 98-bed residential care-home for the elderly and a 64-place crèche. It is built on the site of the demolished maternity wing, in the south-west corner of the plot, on the Rue Giordano Bruno side. The project also involved the renovation of the street-front building of the old nursing school, known as the ‘chateau’, to house a new children’s healthcare centre. The overall programme covers a total surface area of 14,000 sq m (GIA).

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Phase two, due for completion in 2017, will see the construction of a nursing home for disabled patients at the northern corner of the site by the Rue des Plantes.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Fitting into the site

The project, which involved a comprehensive rethink of the whole site, began by considering its organisation. First, the access routes and thoroughfares across the site were revised.
The main entrance at 68 Rue des Plantes has been maintained, but a secondary entrance on Rue Giordano Bruno has been added. Between these two access points, pedestrian and vehicular circulation has been reorganised, separated by category, and made secure.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

The two major axes through the site have been reinforced by careful landscaping. The principal east–west axis linking the main entrance to the ‘big garden’ has been redefined by the insertion of the new building, set back, and by continuous paving that affirms the ensemble. The ‘big garden’ now comprises a park, allotments and a garden for the creche. The new axes are accessible for those with reduced mobility and have been resurfaced. This redevelopment of the site provides residents with the opportunity to sit in the sun, get a breath of fresh air, and enjoy the greenery. The environment promotes the use of these spaces by the residents. They have been carefully orientated, with open views and plenty of light.

Scheme
Scheme

The residential care-home for the elderly and the creche

AZC have designed a six-storey building that adjoins the ‘chateau’. Its wide floors are arranged around two internal planted courtyards, its domestic architecture deliberately distancing it from the functional image of a hospital.
The ground floor is reserved for entrance areas, public spaces and the creche. The residential units are found on the first, second, fourth and fifth floors. They are distributed around the perimeter of the building. Residents’ circulation is arranged in a figure-of-eight around the courtyards, at the heart of the buildings, with gentle natural lighting for comfort and a feeling of security.
Whereas communal areas in this type of building are often found on the ground floor, AZC has put them in the middle of the building, on the third floor. Indeed the third floor is a horizontal break in the shape of the project. Above it, floors four and five have a smaller footprint than the three lower floors, enabling the creation of broad terraces. It also creates a break in the functions of the building, with the floor reserved for group activities, which are held in the large, glazed spaces that give onto the internal gardens.
Covered terraces, like large intermediary loggias, are also found on the first two floors. The ground floor is freed up for maximum transparency towards the creche garden. This allows light into the terraces and patios, opening broad views of the city and the landscaped areas.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Residential accommodation is broken up into units of 12 to 14 beds. This scale enables not only efficient organisation and passage, but also improves working conditions for the carers and the daily life of the residents. Each unit comprises an open kitchen, a dining room and a sitting-room giving onto a covered terrace.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Elderly Residential Home / Atelier Zündel Cristea" 19 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/630825/elderly-residential-home-atelier-zundel-cristea/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments