All
Projects
Products
Events
Competitions

Intesa Sanpaolo Office Building / Renzo Piano Building Workshop

Intesa Sanpaolo Office Building / Renzo Piano Building Workshop

© Enrico Cano © Enrico Cano © Enrico Cano © Enrico Cano + 37

  • Architects: Renzo Piano Building Workshop
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Photographs photographs:  Enrico Cano
  • Design Team: W.Matthews, C.Pilara, J.Carter, T.Nguyên, T.Sahlmann, V.Delfaud, A.Amakasu, V.Serafini, A.Alborghetti, M.Arlunno, C.Devizzi, G.Marot, J.Pattinson, D.Phillips, L.Raimondi, D.Rat, M.Sirvin, M.Milanese, A.Olivier, J.Vargas
  • Models: O.Aubert, C.Colson, Y.Kyrkos, A.Pacé
  • Environmental Aspects: S.Moreau
  • Consulting Architect: Inarco
  • Structure: Expedition Engineering / Studio Ossola / M.Majowiecki
  • Building Services: Manens-Tifs
  • Façade Engineering: RFR
  • Environmental Studies: Eléments Ingénieries / CSTB / RWDI
  • Hydrogeological Consultant: Golder Associates
  • Fire Prevention: GAE Engineering
  • Acoustics: Peutz & Associés / Onleco
  • Vertical Transportation: Lerch, Bates & Associates
  • Security: SecurComp
  • Lighting: Cosil
  • Audio/ Video Equipment: Labeyrie & Associés
  • Kitchen Equipment: Spooms / Barberis
  • Landscaping: Atelier Corajoud / Studio Giorgetta
  • Cost Consultant: Tekne
  • Interior Design: Michele De Lucchi / Pierluigi Copat Architecture
  • Site Supervision: Jacobs Italia
More Specs Less Specs
© Enrico Cano
© Enrico Cano

Text description provided by the architects. The project for the new Intesa Sanpaolo head office is both an environmental and social laboratory and an urban project, with a discreet urbanity that unites it with the city’s inhabitants.

© Enrico Cano
© Enrico Cano

The building is located on the edge of the historic town center, near Porta Susa Station, at the N/E intersection of Corso Inghilterra with Corso Vittorio Emanuele II, and is set at the center of an exceptional concentration of public services and facilities on the metropolitan scale in a zone of ​​strategic importance for the city.

© Enrico Cano
© Enrico Cano

The adjoining garden, Giardino Nicola Grosa, has been upgraded and transformed into a playful space, with trees of different heights, lawns and neighborhood functions. Access to the garden from Corso Inghilterra is provided by a public gallery that traverses the entrance hall on the ground floor.

Longitudinal Section 1
Longitudinal Section 1

The tower, 166 meters high. is divided by infrastructure into 3 levels of parking garages, one of utility rooms and a low garden around which are laid out the company restaurant and kindergarten, while above ground it consists of 26 floors of offices and a floor for training which includes spaces and services open to the public.

© Enrico Cano
© Enrico Cano

Two volumes in particular reveal the tower’s public vocation. The lower is the multi-purpose, flexible conference room. It can be transformed into an exhibition hall, with concerts or performances as required thanks to movable loft and variable acoustics. It can accommodate 364 people. Higher up, thebioclimatic greenhouse, naturally ventilated, welcomes the public on three levels: the restaurant with the garden, the exhibition hall and the roof terrace.

© Enrico Cano
© Enrico Cano

To the east and west the building’s spine consists of elevators and stairs, contributing to the vital and varied effect of the design. To the south the staircase connecting the floors incorporates a vertical winter garden where creepers filter the light behind motorized façades.

Section
Section

The building is the result of advanced research intended to take advantage of the surrounding natural sources of energy (water, air, sunlight) and limitoverall consumption. Ground water is used for cooling the offices. Solar energy is captured by the photovoltaic panels coveringthe tower’s whole south façade.

© Enrico Cano
© Enrico Cano

The ceiling height of the offices is 3.20 meters and they have optimized indirect lighting. Particular attention has been paid to the working conditions of employees in terms of quality of space, lighting and thermal comfort.

© Enrico Cano
© Enrico Cano

The double-skin glass façade makes it possible to limit heat loss in winter and is controlled in relation to the heat input through a system of apertures and solar screens with motorized louvers, which control irradiation and lighting in the work areas.

Diagram
Diagram

In summer, the cool night air is channeled inside through the double concrete floor slabs, absorbing its coolness and giving it out in the offices by day with the help of radiant panels.

© Enrico Cano
© Enrico Cano

The whole is controlled by probes linked to a technologically advanced BMS (Building Management System).

© Enrico Cano
© Enrico Cano

Like the snow-capped mountains that form the backdrop to the city of Turin, the tower is covered with bright white materials (glass, lacquered aluminum, opalescent glass) that make it almost immaterial and “luminescent,” like ice, forming subtle photosensitive variations and facets that change depending on the time of day and season.

© Enrico Cano
© Enrico Cano

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Turin, Italy

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Intesa Sanpaolo Office Building / Renzo Piano Building Workshop" 18 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/630496/intesa-sanpaolo-office-building-renzo-piano/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Enrico Cano

意大利联合圣保罗银行办公大楼 / 伦佐·皮亚诺建筑工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.