the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Other Structures
  4. Hong Kong
  5. Hong Kong Architectural Services Department
  6. 2014
  7. Community Green Station / Hong Kong Architectural Services Department

Community Green Station / Hong Kong Architectural Services Department

  • 20:00 - 14 May, 2015
Community Green Station / Hong Kong Architectural Services Department
Community Green Station / Hong Kong Architectural Services Department, Courtesy of Architectural Services Department
Courtesy of Architectural Services Department

Courtesy of Architectural Services Department Courtesy of Architectural Services Department Courtesy of Architectural Services Department Courtesy of Architectural Services Department + 23

Community Green Station / Hong Kong Architectural Services Department, Courtesy of Architectural Services Department
Courtesy of Architectural Services Department

Text description provided by the architects. This Community Green Station, located in Sha Tin, Hong Kong with site area 0.18 hectares, was completed in the end of year 2014 with a tight budget of £1.6M. It is a pilot project to implement the Government’s ‘reduction first’ waste management strategy. The station supports recycling efforts at the community level; and hold exhibition and educational programmes to advocate the importance of recycling. It consists of education centre, workshop, office and ancillary facilities.

Courtesy of Architectural Services Department
Courtesy of Architectural Services Department

Challenge.

How can we create a temporary recycling station in our neighbourhood that would have a positive impact on the community? We do not want the station to be a rubbish collection point, but a positive addition to the local area.  We turned an under-utilized carpark into a gathering place; and treated sustainable design not as a technique but part of our local culture. 

Diagram
Diagram

Design Concept.

The station is divided into the garden courtyard and the backcourt to serve the functions of exhibition and workshop respectively.  The buildings are composed of modular containers, while modified to suit the need of different functions.  The idea of garden courtyard is to embody a sense of community and a touch of oasis within the heart of industrial area.  It creates multiple layer of space from public to private, from open space, semi-open space to enclosed area, as an interpretation of the idea of pavilion in Chinese garden. 

Courtesy of Architectural Services Department
Courtesy of Architectural Services Department

These concepts of ‘pavilion’ and ‘veranda’ are expressed in the exhibition space and circulation area, with diffusion of daylight through the bamboo screens and trellis. Flexible use of space can be achieved by open plan layout and connectivity between indoor and outdoor space.

Courtesy of Architectural Services Department
Courtesy of Architectural Services Department

Although the Green Station is temporary, it embodies permanent cultural value, rediscovers our roots and finds parallel with prevailing green features.

Courtesy of Architectural Services Department
Courtesy of Architectural Services Department

Sustainability statement.

As no air-conditioning will be used, the building envelope opens up to the courtyards to maximize cross ventilation together with the provision of large overhanging roof and vertical trellis /greening to shelter from the sun. Natural daylight is brought into the office and multi-purpose area by large low-e glazing.  The exhibition space is well-lit through bamboo roof and semi-enclosed wall.

Courtesy of Architectural Services Department
Courtesy of Architectural Services Department

Ample vertical and on-grade greening spread over the building and courtyard garden as a way to allow the greenery of the nearby mountain to filter into the heart of the venue.  Planting next to the bamboo screens blend with the elevation, soften the cool touch of containers and harmonize the streetscape.

Courtesy of Architectural Services Department
Courtesy of Architectural Services Department

Buildability is largely enhanced by modular and off-site prefabricated building components. Major components including the containers, tiles and paving blocks are made of recycled or salvaged materials.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Community Green Station / Hong Kong Architectural Services Department" 14 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/629887/community-green-station-hong-kong-architectural-services-department/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Architectural Services Department

社区绿色节能站 / Hong Kong Architectural Services Department

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.