New Arquia Banca Office in Girona / Javier de las Heras Solé

New Arquia Banca Office in Girona / Javier de las Heras Solé

New Arquia Banca Office in Girona / Javier de las Heras Solé - Facade, Beam, WindowsNew Arquia Banca Office in Girona / Javier de las Heras Solé - BeamNew Arquia Banca Office in Girona / Javier de las Heras Solé - BeamNew Arquia Banca Office in Girona / Javier de las Heras Solé - Door, Brick, Facade, Column, Arcade, ArchNew Arquia Banca Office in Girona / Javier de las Heras Solé - More Images+ 11

  • Collaborators Architecture : Salvador Bou Gracia
  • Site Supervisor : Javier de las Heras Solé
  • Project Supervisor : Gerard Codina Mas
  • Developer : Arquia Banca - Montse Nogués Teixidor, Maite Gimeno Pahissa, Berta Toyos Jiménez
  • Blacksmith : Ramón Cabratosa
  • Budget : Gerard Codina Mas
  • Safety : Gerard Codina Mas
  • City : Girona
  • Country : Spain
More SpecsLess Specs
New Arquia Banca Office in Girona / Javier de las Heras Solé - Beam
© Adrià Goula

Pattern

Arrange a floor plan that comes from adding irregular areas using an orthogonal pattern that will organise the new space in a clear and simple way.

New Arquia Banca Office in Girona / Javier de las Heras Solé - Facade, Beam, Windows
© Adrià Goula

Light

Floor plan proportions with a minimalistic facade with one of the facades facing a narrow street produce an interior space with scarce light. This project places the workplaces in the areas with more natural light.

New Arquia Banca Office in Girona / Javier de las Heras Solé - Image 12 of 16
© Adrià Goula

Floors

The two floor height gives us an opportunity to deeply treat the floor plan. After emptying and tearing down part of the first floor structure, a better lighting and ventilation is obtained, as well as more public interior spaces. Understand these interventions the same way as surgical cut, to cure.

New Arquia Banca Office in Girona / Javier de las Heras Solé - Beam, Windows
© Adrià Goula

Program

By means of the orthogonal pattern, prioritising the natural lighting for the most used spaces and emptying the first floor, we can differentiate the public space from the private space (floor internal use of the company) in a clear way using existing walls and the counter desk disposition that organises the hall and customer care spaces. We propose coexistence between public and private space.

New Arquia Banca Office in Girona / Javier de las Heras Solé - Image 14 of 16

Materials

Recover and show the stone walls and use only one material: wood. Wood is a material that because of its characteristics, organic, traditional, is a good match for the natural stone. Adding up this material is a way to relate it with the existing walls. Add elements, in an opposite way, without contact between them. Unlike stone walls, the wood strips sequence it is not a load bearing wall, but a covering and that is the way it is revealed. A horizontal wood strips disposition shows us the way in the waiting area, and the vertical disposition leads our look towards the double space that connects the two floors.

New Arquia Banca Office in Girona / Javier de las Heras Solé - Windows, Brick, Facade
© Adrià Goula

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Plaça del Vi, 4, 17004 Girona, Girona, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "New Arquia Banca Office in Girona / Javier de las Heras Solé" 11 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/628490/new-arquia-banca-office-in-girona-javier-de-las-heras-sole> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.