House in Elie / WT Architecture

House in Elie / WT Architecture

© David Barbour© David Barbour© David Barbour© David Barbour+ 12

  • Architects: WT Architecture
  • Area Area of this architecture project Area:  275 Area:  275
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014 Year:  2014
  • Photographs photographs:  David BarbourPhotographs:  David Barbour
  • Main Contractor:Alexander Oastler Ltd

  • Structural Engineer:David Narro Associates
  • Quantity Surveyor:McLeod & Aitken Edinburgh Ltd
  • City:Elie
More SpecsLess Specs
© David Barbour
© David Barbour

Text description provided by the architects. This new beach-side house replaces a 1970’s bungalow with a house that engages with its dramatic coastal location and aims to enable its occupants to luxuriate in the special views over the Firth of Forth. The building form is broken in to parts to tie it in with the scale and massing of its vernacular neighbours, with a range of living space with a horizontal sedum- covered roof tying the parts together.

© David Barbour
© David Barbour

The main entrance to the house from the landward side is between the two main sections of the house, which frame a view through to a lighthouse on the far side of the beach. The largest two-storey section accommodates the kitchen, utility and bedroom spaces, and the smaller bothy-like section is dedicated to a four bed children’s bunk-loft with its own living space and shower room. The living space linking these is largely glazed, with open plan sitting, dining and TV spaces. By contrast, the landward side is deliberately more closed down and protects the privacy of the house.

© David Barbour
© David Barbour

A palette of timber boarding and zinc was chosen to reflect the feel of sea-side boat sheds. Wrapping zinc roof planes and timber-boarded screens sit on and inside more massive whitewashed masonry walls, which also extend away from the house to create pockets of shelter and some privacy on what is a very public site.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Internal materials are simple and utilitarian with a timber OSB lining to the children’s bothy and smooth concrete screed throughout the ground floor. Part of the main roof is formed in fully integrated solar PV panels which also form the weathering layer. Moving louvre panels enable some control over solar gain at the southern beach frontage. First floor bedrooms look out over the sedum roof, bringing the landscape and seascape right up to the window sills.

© David Barbour
© David Barbour

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Elie / WT Architecture " 16 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/627523/house-in-elie-wt-architecture> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.