the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Other Public Administration Buildings
  4. France
  5. BVAU
  6. 2014
  7. Head Offices of Social Security for French Citizen Abroad / BVAU

Head Offices of Social Security for French Citizen Abroad / BVAU

  • 04:00 - 6 May, 2015
Head Offices of Social Security for French Citizen Abroad / BVAU
Head Offices of Social Security for French Citizen Abroad / BVAU, © Clément Guillaume
© Clément Guillaume

© Clément Guillaume © Clément Guillaume © Clément Guillaume © Clément Guillaume + 26

  • Architects

  • Location

    77 Rue des Meuniers, 77950 Rubelles, France
  • Area

    3900.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Project Management

    BVAU-Bartolo Villemard Architecture Urbanisme
  • Engineering firms

    3A Architectes Associés, TN + Paysagistes, RFR, RFR element, Avel acous- tique, BETOM (TCE)
  • Client

    Caisse des Français de l’Étranger
  • Project cost

    9,3 M € before tax
  • Environmental profile

    BBC certification, Global performance is < 50kWh/m2/year.
  • More Specs Less Specs
© Clément Guillaume
© Clément Guillaume

Text description provided by the architects. The project settles in an archetypal suburban and contemporary environment of our urban areas borders, so vague and unclear. Yet this place is still inhabited, people live and work there. We do are in town, and in this respect, we take a keen interest in this area.

© Clément Guillaume
© Clément Guillaume

Components of the projects are dealt with equal attention: an offices building and an outdoor car park, forming a facility with the existing building. We suggest a structure with an abstract, solid and perceptible evenness. The unbroken car park’s ground is made of raw concrete. In addition, we have planted 100 trees in this area. The result is a surprising and minimalist landscape. 

© Clément Guillaume
© Clément Guillaume

The specific properties of the inner spaces are the basis of the connection between the place and its architecture. The building is adorned in its centre by an atrium.

Plan 00
Plan 00

We bring together two opposite types of spaces as well as two temporalities within this project. On the one hand, offices are an integral part of the everyday life. And on the other hand, specific areas with specific purposes create a continuum between the atrium and the townscape: common spaces that are both accessible and visible.

© Clément Guillaume
© Clément Guillaume

The building defines a logic of use and presence, it is welcoming and pleasant from the outside since it shows itself. Indoors, the available views from the common spaces offer a new perception of the urban environment, glorified by people’s eye. Our architecture offers a contextualised experience. 

Axonometric
Axonometric

Headquarters of the CFE is a bioclimatic structure. It has a custom-made façade with a unique design. The lightened and prefabricated façade is made of an openable double skin glass covering wood for the inside front, and aluminium for the outside front. The façade is connected through sensors to an automated open/close system and awnings. The façade combined with the atrium allows natural ventilation. Heating and cooling are provided by heating and low-temperature floors, powered by geothermal energy.  Global performance is < 50kWh/m2/year.    

© Clément Guillaume
© Clément Guillaume

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
BVAU
Office
Cite: "Head Offices of Social Security for French Citizen Abroad / BVAU" 06 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/625887/head-offices-of-social-security-for-french-citizen-abroad-bvau/> ISSN 0719-8884
© Clément Guillaume

海外法国公民社会保障总部/ BVAU

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.