the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Educational Architecture
  4. France
  5. ADEN architectes
  6. 2014
  7. Sonia Delaunay School / ADEN architectes

Sonia Delaunay School / ADEN architectes

  • 18:00 - 1 May, 2015
Sonia Delaunay School / ADEN architectes
Sonia Delaunay School / ADEN architectes, © Sergio Grazia
© Sergio Grazia

© Sergio Grazia © Sergio Grazia © Sergio Grazia Courtesy of ADEN architectes + 29

  • Associates

    Alexandre Olujic, Cyrine Busson
  • Engineering Firm

    Gruet Ingenierie
  • Landscape Designer

    Lydie Chauvac
  • Cost of Construction

    5 400 000 € HT
  • More Specs Less Specs
© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Text description provided by the architects. The town of Courbevoie took the decision to build the new Sonia Delaunay school after the joining together of Florian and Hugo, two existing pre-schools. The new school includes nine classrooms and five other rooms for after-school and extra-curricular activities spread over 3000m².

Courtesy of ADEN architectes
Courtesy of ADEN architectes

The programme included restructuring the existing premises and an extension with a new reception area with a lodge, three extra classrooms, offices, meeting rooms and toilet facilities, extensions to the motricity room and the canteen and an assembly hall. The premises were also brought up to norms in terms of accessibility, fire and the re-heating room. The outside spaces, playground area and garden (3000m²) were entirely refurbished.

Courtesy of ADEN architectes
Courtesy of ADEN architectes

Construction of a New Extension (on stilts, in the centre)

The existing slope on the ground and the disparity between the existing buildings (from the thirties and the eighties) meant that an extension would simultaneously be a “link” and an “articulation” inserted into the existing buildings thus providing the school with a “new identity”.

Floor Plan
Floor Plan

“Link”: the building located at the centre of the site physically links the two existing school buildings and allows children to go from one building to another sheltered from the elements.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

“Articulation”: The construction of the building in half-floors that are accessible by half stairs (+ a double-entry lift), allows traffic to move from the existing level 0 to the three other levels:+1m50, -1m, +3m40 (classes on the platform).

Courtesy of ADEN architectes
Courtesy of ADEN architectes

“Tree House” Classrooms

“New identity”: the new building is located at the heart of the site and inserts itself with precision between the existing buildings, while standing out thanks to its contemporary style and architectural lines.

Courtesy of ADEN architectes
Courtesy of ADEN architectes

The activity rooms are elevated and open out in a curved balcony. Underneath them we find the extension to the canteen, the toilet facilities and a big hall. The lodge slots in between the two with a panoramic view both of the ramp that access the school and the playground.

Courtesy of ADEN architectes
Courtesy of ADEN architectes

Execution     

The architects and the engineering office produced all of the plans and details for their execution. This included rundowns for all contractors involved on the building site (15 lots for general contractors Lainé-Delau, VINCI construction)

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

Detail

A technical detail was devised to avoid using slabs on paving supports that are not suitable for a school yard and to make the roof look like a real floor as it will be accessed by the children. The raised platform has a sloped concrete topping and a layer of tarmac. The hidden waterproofing is folded under the metal railing attached with chemical pegs “à l’anglaise” (mounted). The lack of acroterion and the transparency of the guardrail gives a lighter, almost vertigo effect. The children have a steep view of the yard below and a real connection with the sky. They feel like they can touch the tops of the trees.

© Sergio Grazia
© Sergio Grazia

A Rooftop Gardening Class

The roof of the canteen houses a large U-shaped flowerbed so the children can grow plants and flowers depending on the season. The activity rooms and the teachers’ meeting room open directly on to the roof garden.

Courtesy of ADEN architectes
Courtesy of ADEN architectes

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
ADEN architectes
Office
Cite: "Sonia Delaunay School / ADEN architectes" 01 May 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/625069/sonia-delaunay-school-aden-architectes/> ISSN 0719-8884