Timber House / KÜHNLEIN Architektur

Timber House / KÜHNLEIN Architektur

via KÜHNLEIN Architekturvia KÜHNLEIN Architekturvia KÜHNLEIN Architekturvia KÜHNLEIN Architektur+ 12

via KÜHNLEIN Architektur
via KÜHNLEIN Architektur

Text description provided by the architects. The Timber House from KÜHNLEIN Architektur is situated on a high plateau in Upper Palatinate, a part of Bavaria, Germany.

via KÜHNLEIN Architektur
via KÜHNLEIN Architektur

Two gabled structures are unified with wooden lamellas: one containing living spaces and the other a series of bedrooms.

via KÜHNLEIN Architektur
via KÜHNLEIN Architektur

The combination creates two yards: One becomes the space you pass by as you enter the house from the street, while the other is a terrace oriented towards the wide landscape.

via KÜHNLEIN Architektur
via KÜHNLEIN Architektur

The windows to the street side are screened with the lamellae of the timber facade, while the windows to the landscape side have a free view, the facade is untreated larch wood, so it will grey with time. So from afar, the house appears like identical side-by side homes, completely devoid of windows.

Floor Plan
Floor Plan

Inside, the timber  continues, with exposed structural framework, oak floors, as well as wooden tables, cabinets and effects.

via KÜHNLEIN Architektur
via KÜHNLEIN Architektur

The wooden interior is complemented with copper fittings like lighting, switches, handles and faucets. Custom made sockets and lamps were designed to tie the look together. The effect brings a comfortable living atmosphere inside.

via KÜHNLEIN Architektur
via KÜHNLEIN Architektur

The electrical installation consists of copper pipes installed in front of the massive timber walls, so it was not necessary to perforate the walls. All the installations were designed by KÜHNLEIN Architektur, including the lamps, switches and sockets."

via KÜHNLEIN Architektur
via KÜHNLEIN Architektur

An open-plan living space occupies the northern most wing. It includes a wood-burning stove that rotates, as well as dining table created using offcuts from the build. A little cloak-cabin for work clothes connects the garage, which sits at the front of this block.

via KÜHNLEIN Architektur
via KÜHNLEIN Architektur

Three bedrooms are contained within the south-facing volume, as well as bathrooms. The master suite is positioned at the far end, offering views out over the landscape.

via KÜHNLEIN Architektur
via KÜHNLEIN Architektur

Originally published on July 3, 2015.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Timber House / KÜHNLEIN Architektur" 05 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/624409/timber-house-kuhnlein-architektur> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
via KÜHNLEIN Architektur

木屋/ KüHNLEIN Architektur

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.