the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. Japan
  5. Yamazaki Kentaro Design Workshop
  6. 2014
  7. Hakusui Nursery School / Yamazaki Kentaro Design Workshop

Hakusui Nursery School / Yamazaki Kentaro Design Workshop

  • 21:00 - 27 April, 2015
Hakusui Nursery School / Yamazaki Kentaro Design Workshop
Hakusui Nursery School / Yamazaki Kentaro Design Workshop, Courtesy of Yamazaki Kentaro Design Workshop
Courtesy of Yamazaki Kentaro Design Workshop

Courtesy of Yamazaki Kentaro Design Workshop Courtesy of Yamazaki Kentaro Design Workshop Courtesy of Yamazaki Kentaro Design Workshop Courtesy of Yamazaki Kentaro Design Workshop + 14

  • Structual Design

    ASD / Ryuji Tabata, Takayuki Tabata
  • Facility Design

    yamada machinery office / Hiroyuki Yamada
  • Graphic Desing

    SHUNPEI YOKOYAMA DESIGN OFFICE / Shunpei Yokoyama
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Yamazaki Kentaro Design Workshop
Courtesy of Yamazaki Kentaro Design Workshop

Text description provided by the architects. This nursery school in Sakura, Chiba was planned to accommodate 60 pupils. Seiyu-Kai, a local social welfare firm specializing in elderly care facilities approached us for this project. The overarching concept for this plan started with an idea: “a nursery school is a large house.”

Courtesy of Yamazaki Kentaro Design Workshop
Courtesy of Yamazaki Kentaro Design Workshop

Surrounded by mountains and forest, the southern area of the site rests on a gentle slope. Putting this topography to use, we designed the school room to resemble a large set of stairs.

Courtesy of Yamazaki Kentaro Design Workshop
Courtesy of Yamazaki Kentaro Design Workshop

One unique feature of this “large house,” for example, is that a 3-year old child is in the same room as a 5-year old and these children of different ages can interact in the wide, one-room space. Additionally, should a 3 year-old child be sleeping while a 5 year old child plays nearby, these differences in rhythm reinforce the "domestic" qualities of this "large house." Keeping in line with Seiyu-kai's longstanding (26-year) philosophy, we made it a priority to minimize the number of blind-spots within the room in order to keep safety measures as unintrusive as possible.

Floor Plan
Floor Plan

Utilizing large sliding window frames along the northern and southern faces, along with the space created by the slope, ventilation is created as a breeze draws in from the south of the structure, passes through the forest-like interior pillars making its way upwards before finally blowing out across the terrace on the northern side.

Courtesy of Yamazaki Kentaro Design Workshop
Courtesy of Yamazaki Kentaro Design Workshop

A small pond on the southern end which gathers rainwater as well as water from sprinklers installed on the southward-slanted roof also contributes to the airflow as the water is absorbed into the wind that blows into the structure. This was part of a comprehensive plan to create a space that was inseparable from the environment that surrounds it. We believe that in pursuing the original concept of a “nursery school as a large house” we achieved something not unlike the houses in farming communities that surround it.

Courtesy of Yamazaki Kentaro Design Workshop
Courtesy of Yamazaki Kentaro Design Workshop

Our goal was to create a space that was not only fun for the children but via blending into the nature around it, foster an experience that was greater than the sum of its elements.

Courtesy of Yamazaki Kentaro Design Workshop
Courtesy of Yamazaki Kentaro Design Workshop

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Yamazaki Kentaro Design Workshop
Office
Cite: "Hakusui Nursery School / Yamazaki Kentaro Design Workshop" 27 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/623479/hakusui-nursery-school-yamazaki-kentaro-design-workshop/> ISSN 0719-8884