the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. South Korea
  5. designband YOAP architects
  6. 2014
  7. ‘The Rock’ Sangsu-dong office / designband YOAP architects

‘The Rock’ Sangsu-dong office / designband YOAP architects

  • 23:00 - 27 April, 2015
‘The Rock’ Sangsu-dong office / designband YOAP architects
‘The Rock’ Sangsu-dong office / designband YOAP architects, © Shin Do Keun
© Shin Do Keun

© Shin Do Keun © Shin Do Keun © Shin Do Keun © Shin Do Keun + 64

  • Interior Design

    designband YOAP architects + SLA Korea
  • General Contractor

    Moowon construction
  • Civil Engineering

    Naun TSI
  • Structural Engineering

    Yongwoo Engineering
  • Building Equipment

    Jungyeon Engineering
  • More Specs Less Specs
© Shin Do Keun
© Shin Do Keun

Text description provided by the architects. The ground of ‘a pointing hand’ form is seated on the top of the hill in Sangsu-dong area, Seoul.  Just as like the name of the region meaning ‘the town above the river’, it is looking down Han River from the top.  A cliff of 6m height is dividing ‘the pointing finger’ part above and ‘the hand part below.  These differences of narrow/wide and above/below parts in one small ground worked as obstacles from the initial phase of designing already, and the architects should have walked through.

© Shin Do Keun
© Shin Do Keun

The site is accessible from both upper and lower levels, but the later is possible only by walk.  The upper level with both vehicle and pedestrian access was selected as the main entrance, but the narrow width of ‘pointing finger’ part made another obstacle.  The architects decided not to locate any mass on the narrow part, and pushed the building to the edge of the cliff instead.  This placement of a heavy mass onto the cliff resulted a kind of strange tension and the strong viewpoint to Han River.

© Shin Do Keun
© Shin Do Keun

This finally formed the main image of the building, ‘the heavy rock on the cliff’.  The rocks stacked from 6m below the cliff reveals itself above the hill and build another rock on the hill after all.  ‘The rock’ settles itself steadily onto the ground, but without overwhelming the scale of its surroundings.

© Shin Do Keun
© Shin Do Keun

The selected main material to reveal the concept of ‘the rock’ was brick.  Aged bricks with rough surface were primarily used for the overall facades.  Reflective coated-bricks were selected for the upper part of the building, and it helped highlighting the image of steep rock by actively keeping or reflecting sunlight.

© Shin Do Keun
© Shin Do Keun

Openings also serve to emphasize the heavy façades.  Two kinds of glazing were used.  Clear glazing is aligned to the inner face of walls and takes the deep shadow on it.  Reflective one is aligned to the outside surface and makes a fake hole on the façade by reflecting surroundings.  These two types of openings make rich inner space with various depth to the outside as well.

© Shin Do Keun
© Shin Do Keun

The staircase vertically penetrating the cliff combines every floor from behind.  The ground floor on the lower level is the only one which does not have view to the river, but it creates its own unique atmosphere by transforms 6m level difference to its own floor height. 

Section 3
Section 3

The 1st floor of main entrance serves as the connecting part between the narrow approaching path and the viewpoint to the river.  Repeating structure of the interior space and the outside terrace on the 3rd and the 4th floor makes its story end on the roof floor, while finally looking down the river and the city altogether.

© Shin Do Keun
© Shin Do Keun
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "‘The Rock’ Sangsu-dong office / designband YOAP architects" 27 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/623333/the-rock-sangsu-dong-office-designband-yoap-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Shin Do Keun

“岩石”上水洞办公楼/ designband YOAP